Hoće li Đukanović obezbediti većinu?

U Skupštini Crne Gore nastavlja se rasprava o poverenju vladi premijera Mila Đukanovića. Da bi Đukanovićeva inicijativa dobila podršku, za inicijativu o formiranju vladi koju je on pokrenuo 28. decembra potreban je 41 glas od 81 poslanika.

Urednica u Informativnom programu Radiotelevizije Crne Gore Ivana Šebek kaže za RTS da bi Đukanović glasove trebalo da obezbedi u opoziciji, s obzirom na to da vladu za sada neće podržati koalicioni partner SDP, koji je sa Đukanovićevim DPS-om vladao 18 godina.

"To bi se i moglo desiti jer je opoziciona stranka Pozitivna Crna Gora najavila podršku ako Đukanović pristane na neke njihove uslove, a to je između ostalog da u vladu, koja ima mandat do oktobra, jer podsećam da je Crna Gora u izbornoj godini, uđu pojedini predstavnici opozicije. Ako Đukanović pristane na te uslove, dobiće podršku četiri poslanika Pozitivne Crne Gore, a nedostaju mu samo dva za poverenje vladi", kaže Šebek.

Ističe da tu mogućnost potvrđuje i sinoćni sastanak potpredsednika DPS-a i Pozitivne Crne Gore.

Inače, jučerašnju vanrednu sednicu, za koju je interesovanje i u Crnoj Gori i u regionu veoma veliko, obeležila je oštra polemika do jučerašnjih partnera u vlasti, lidera DPS-a i premijera Mila Đukanovića i lidera SDP-a i predsednika Skupštine Ranka Krivokapića.

"Đukanović je poručio da više nema mesta za one koji su sedeli na dve stolice, misleći na Krivokapićevu stranku koja još od 2013. koketira sa opozicijom. Krivokapić je poručio da Đukanoviću trebaju poslušnici, a ne poslanici, i pored toga što je jedan ministar u Đukanovićevoj vladi blizak saradnik Krivokapića, a reč je o ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću", kaže Šebek.

Dodaje da su pojedini politički analitičari mišljenja da je Đukanović svakako na dobitku.

"Dva su moguća scenarija - da dobije podršku dela opozicije i da njegov kabinet završi posao do oktobra, ili da se, u slučaju izglasanja nepoverenja, skrati mandat i ide u prevremene izbore. A, to znači da je u značajnoj prednosti DPS, na čijem je čelu Đukanović, jer sva istraživanja pokazuju povećanje rejtinga stranke, posebno od dobijanja poziva za članstvo u NATO", kaže urednica RTCG.

Naglašava da je "punoletan politički brak završen" i da će današnja polemika i skupštinsko zasedanje biti maratonski. Glasanja najverovatnije danas neće biti, jer je mnogo poslanika prijavljeno za diskusiju.

Inače, deo opozicije sednicu prati ispred skupštine, na improvizovanom video-bimu.

"Oni bojkotuju rad skupštine još od septembra i traže prelaznu vladu. Reč je o političkoj grupaciji Demokratski front koja je značajno okrnjena - napustili su je brojni članovi, pa i lider Miodrag Lekić koji je oformio novu partiju. Oko 200 njihovih pristalica različito je juče reagovalo na ulazak različitih političara u zgradu skupštine", kaže Šebek.

Ostali opozicionari, najveći deo opozicije, učestvuje u raspravi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара