Читај ми!

Duži pregovori, trajnija vlada

Što se duže i teže pregovara o formiranju vlade veća je mogućnost da ta vlada bude trajnija i dugovečnija, rekao za RTS profesor FPN-a Zoran Krstić. Ipak, Krstić smatra da bi zbog ekonomske situacije Vlada Srbije trebalo hitno da bude formirana.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić izjavio je da je, što se duže i teže pregovara o formiranju vlade, veća mogućnost da ta vlada bude trajnija i dugovečnija.

Krstić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izrazio optimizam i rekao da očekuje da će u narednom periodu Vlada Srbije biti formirana, ocenivši da bi bilo dobro da to bude bude što pre, jer ne bi bilo dobro da bude novih parlamentarnih izbora.

Profesor smatra da je važno da se uspostavi kompromis i da političke elite postignu dogovor i konsenzus o osnovnim ciljevima i programu oko kojih će se okupiti ta vlada.

Krstić je rekao da se sada vode pregovori o raspodeli ministarstava, mesta državnih sekretara, pomoćnika ministara i ambasadora.

Posle formiranja vlade uslediće pregovori o raspodeli ambasadorskih mesta i mesta direktora javnih i državnih preduzeća, procenio je Krstić.

Prema njegovim rečima, rok od 90 dana za formiranje vlade je razuman, ali u uslovima kada je ekonomsko-socijalna situacija eksplozivna i turbulentna i postoji opasnost u poremećaju funkcionisanja političkog poretka, "urgentnost je na prvom mestu".

Krstić je rekao da su pregovori o formiranju koalicija i vlade u svim drugim sistemima kompleksni i neizvesni i naveo primer Belgije koja je tek posle godinu i po dana dobila vladu.

U skandinavskim zemljama, kako je naveo, proces formiranja vlade traje samo mesec dana, a u zemlji u susedstvu u BiH proces pregovara traje skoro 14 meseci da bi se postigla koaliciona vlada, dodao je Krstić.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво