Читај ми!

Rekapitulacija plasmana Srbije na Mundobasket: kobna Belgija, povratak "Džokera" i dobar raspored

Košarkaška reprezentacija Srbije je pobedom protiv Velike Britanije u Beogradu okončala dugotrajne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2024. godine. Malo je nedostajalo da „orlovi" budu žrtve Fibinog sistema i ne plasiraju se na Svetsko prvenstvo, što se od raspada SFRJ nije nikad desilo.

Prva žrtva neravnopravnog sistema kvalifikacija bila je Slovenija pred Kinu 2019. godine. U ovom kvalifikacionom ciklusu su ispaštali Argentina i Turska. Srbija je uspela pravovremenim sklapanjem najjačeg tima i povoljnim rasporedom da izbegne novi neuspeh, kojih prethodne četiri godine ne manjka.

Pešićev peh na samom startu

Krenulo je obećavajuće. Svetislav Pešić se krajem 2021. vratio na klupu posle skoro 20 godina, dobro upoznat sa vrlinama, a naročito manama srpskog košarkaškog sistema i voljan da iskustvom, znanjem, energijom i imenom kreira atmosferu povoljnu za razvoj poljuljanog giganta. Trud da se ujedno prave rezultati i promovišu mladi igrači. Ne baš lak zadatak.

Povratnički debi Pešića bio je 21. novembra 2021. protiv Letonije. Miloš Teodosić i ostali protiv Dairisa Bertansa i kompanije. Da nije bilo hladnokrvnog Jagodića-Kuridže sa penala za 101:100 na dve sekunde do kraja, eto neslavnog starta. Važno je da se pobedilo, ali se naslutilo da ekipu, selektora i košarkašku javnost čeka ozbiljno gubljenje živaca.

„Hladan tuš" usledio je na gostovanju u Belgiji. Jedna od onih ekipa kojima koncept prozora u toku evroligaške i NBA sezone mnogo godi. Pešić je upozoravao u svojim izjavama kroz čitav tok kvalifikacija da nema loše ekipe i da je vrlo teško uigrati momke za samo nekoliko dana, bez obzira na igrački kvalitet i talenat. Zato su ekipe poput Belgije vrlo opasne.

Dvomeč sa Slovačkom u februarskom prozoru 2022. prividino je zalečio rane pred još jače udarce.

Gašenje struje u "Čairu" i nada "orlova" 

Motivisani Letonci su se revanširali na svom terenu, NBA imena Bjelica i Marjanović su bili potpuno beskorisni u Rigi. Predvođeni braćom Bertans, bez Porzingisa, igrači Letonije su prepoznatljivom šuterskom igrom pobedili sa 66:59 i stekli prednost u međusobnim duelima.

Novi šok tek sledi. Nestanak struje i odlaganje meča u niškom „Čairu" naslutili su potpuni nedostatak organizacije i stabilnosti među „orlovima". Belgija je to umela da iskoristi trijumfom u neizvesnoj završnici. Srbija je na 3-3 posle prve faze.

Sledi ukrštanje sa Grčkom, Turskom i prežaljenom Velikom Britanijom. Prvi susreti su zakazani za kraj avgusta. Na sve to, Evrobasket 3. septembra. Pešić pred teškim izazovom: uigraj ekipu i tempiraj formu za ključne mečeve kvalifikacija protiv najjačih rivala do sada, a ujedno održi nivo forme za put do medalje (već viđenog zlata).

Avgustovski preporod i povratak Nikole Jokića 

Tenzija nikad veća. Euforija raste kao letnje temperature. Srbiji biti ili ne biti. Grcima dolaze braća Adetokumbo, plus naturalizovani Tajler Dorsi, veterani Kalates, Slukas, Papanikolau.

Ali, i Srbija ima svog asa. Posle odmora u somborskoj ergeli, Nikola Jokić se vratio među „orlove". Podrška je evroligaški MVP Vasa Micić. Nedostajali su Bogdanović, Bjelica i Marjanović.

Srpska publika je 25. avgusta svedočila sudaru dva NBA MVP-ja, jednom od najboljih mečeva odigranih u Areni. „Džoker" i Janis su dali sve što su imali i pokazali kakve su klase od igrača. Nikolin fejd-avej pogodak iz ugla s jedne noge preko ogromnog Janisa u poslednjoj sekundi napada ostaće večno upisan kao oličenje njegovih sposobnosti. Srbija slavi posle produžetka sa 100:94 i dobija lidera Nikolu Jokića.

Fenomenalan dan po srpsku košarku valjalo je brzo zaboraviti i usredsrediti se na gostovanje u Istanbulu. Turci pojačani Larkinom, Osmanom, Šengunom, Korkmazom pred svojom publikom nisu autsajderi. Velika tenzija, neizvesna završnica, ali uspevamo da se iskobeljamo.

Avgust okonan maksimalnim učinkom. Malo ko se nadao. Pacijentu pred kliničku smrt je uspešno urađena reanimacija i vraćen puls.

Vilbekinov promašaj za rezervaciju avionske karte 

Evropsko prvenstvo nije prošlo kako se pomišljalo. Veliki peh ipak nije poljuljao timski duh među „orlovima". Na gostovanju Britancima u Njukaslu upisana je pobeda kojoj se u rezultat ne gleda. Važan je bio duel sa Turcima.

Kapiten Vladimir Lučić posle nezadovoljavajućih izdanja na EP je pokazao zašto je zaslužio to zvanje. Odbranom je sludeo Skotija Vilbekina u poslednjem posedu na utakmici i bek gostiju nije pogodio težak floter. Promašaj koji je Srbiju faktički poslao na Mundobasket.

Na našu sreću, Belgija nije činila još neka iznenađenja tokom kvalifikacija. Plasman je bio u našim rukama.

Poraz na gostovanju u Grčkoj nije prijao. Nismo održali dvocifrenu prednost, ali barem je ostao „popravni ispit". Svakako je lepše slaviti pred svojim navijačima.

Pogledom u retrovizor dolazi se do zaključka da su avgustovski dueli protiv Grčke i Turske bili presudni. Srbija je u pravo vreme imala prave igrače u sastavu. Ostalima je za nauk da nijedan protivnik ne treba da se potcenjuje, inače će im ostati velika mrlja u karijeri.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво