Realova odiseja u Evropi se nastavlja, Siti ostao bez mogućnosti odbrane titule u Ligi šampiona

Fudbaleri Real Madrida izborili su polufinale Lige šampiona nakon trijumfa nad Mančester sitijem posle boljeg izvođenja jedanaesteraca – 4:3. Revanš utakmica okončana je remijem 1:1, a prethodni rezultat 3:3 je odveo timove u produžetke, a potom i u penal-seriju.

Rudiger i Lunjin su junaci Reala, defanzivac je postigao poslednji gol za Madriđane u penal-seriji i odveo tim među četiri najbolja u Ligi šampiona. Golman je odbranio dva penala protivničkoj ekipi.

Mančester siti prethodno u elitnom evropskom takmičenju nije imao iskustva s okončavanjem utakmice u penal-seriji, prvi put završili su kao poraženi tim. Ovim neuspehom Siti neće biti u prilici da odbrani titulu osvojenu prošle godine.

Izgledalo je kao da Siti može do pobede protiv Reala, pogotovo u završnici regularnog dela meča i u produžecima. Međutim, Realova filozofija defanzivne igre urodila je plodom i možda iznenadila Pepa Gvardiolu.

Tok meča, Madrid je bliži Londonu

Utakmica je počela u pomalo nesvakidašnjem ritmu, ekipe su bile isuviše oprezne, zbog prethodnog rezultata – 3:3, koji je nalagao zatvoreniju igru. U prvih 10 minuta igralo se na delu terena koji brane fudbaleri Sitija. Sporadične akcije i odmeravanje snaga bile su deo fudbalskog kurioziteta.

Na scenu, pravo niotkuda stupio je Rodrigo. U 13. minutu je doneo veliku radost gostima. Ispratio je akciju započetu u zadnjoj liniji Reala, a Belingem, Valverde i potom Vinisijus potrudili su se da ulepšaju kretanje napadača gostiju. On je iz drugog pokušaja savladao Edersona.

Real se nakon postignutog gola vratio ispred svog šesnaesterca i prepustio inicijativu Mančester sitiju. Igralo se samo u jednom pravcu tokom većeg dela meča, Siti je napadao, Real se uspešno branio.

Defanziva madridskog tima je zakazala u 76. minutu, kada je Kevin de Brujne ostao zaboravljen ispred gola Reala. Lako je matirao Lunjina i poravnao rezultat. Igru Sitija promenio je umnogome Žeremi Doku, koji je samo četiri minuta pre gola ušao u igru i potom inicirao egzekutorsku akciju.

Realovi fudbaleri nisu delovali potišteno, poštovali su svaku instrukciju Karla Ančelotija i bili disciplinovani u odbrani. Siti je neumorno napadao, ali nije stvarao šanse. Lako su dolazili igrači domaćeg tima na šesnaest metara od gola protivnika, međutim, nisu imali efikasno rešenje za sužavanje prostora u igri. 

Igrači Reala su maestralno branili prostor, premda, da je meč okončan drugačije, govorilo bi se o suviše defanzivnoj igri Ančelotija, ovako on je postao Morinjo ili Dijego Simeone – u smislu besprekorne defanzivne igre.

U ekipi Reala niko se nije isticao, te se ova pobeda i prolaz među četiri najbolja tima u Evropi može pripisati timskoj igri. Siti je očigledno naseo na (ne)očekivanu "provokaciju", ali nije uspeo da se reši viškova u napadu, iako je delovalo sve dovoljno dobro za trijumf.

Penal-serija okončana je 4:3, dva penala u redovima Sitija promašili su Bernardo Silva i Mateo Kovačić. Tačnije udarce im je odbranio stabilni Lunjin. Iako je Real loše otvorio odlučujući deo utakmice, promašajem Luke Modrića, na kraju je došao do važne pobede golom Antonija Rudigera

Real će u polufinalu igrati protiv Bajern Minhena, koji je eliminisao Arsenal. Prvi meč će biti odigran 30. aprila u Minhenu, a revanš 7. maja u Madridu.

Finale Lige šampiona zakazano je za 1. jun u Londonu na Vembliju.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара