понедељак, 14.03.2022, 10:30 -> 14:20
"ArheoKuhinja" - novi TV serijal Obrazovno naučnog programa RTS-a
Koje su biljke ljudi u neolitu koristili kao zamenu za biber? Od čega su sve pravili hleb, čime su se dohranjivale bebe u praistoriji, koja jela iz ere neolita možemo pripremati i danas? Odgovore na ove i druge zanimljive teme, nudi novi serijal Obrazovno-naučnog programa "ArheoKuhinja". Od 18. marta, petkom na RTS2 možete pratiti svojevrsno putovanje u prošlost- tragom mirisa, koji su se širili sa trpeza naših predaka u periodu od kamenog doba, pa sve do srednjeg veka.
Na zabavan i dinamičan način, u dokumentarno-igranoj formi serijala "ArheoKuhinja" otkrićemo uz kakav doručak su rasli vinčanski mališani, kakva je bila svadbena trpeza u Rimsko doba, priče iz kuhinje srpskog kneza Velimira, šta su jeli rimski vojnici... Uz tajne drevnih recepata, upoznaćete i brojne trenutke svakodnevnog života ljudi u prošlosti.
"Želela sam da približim tu nedovoljno poznatu čaroliju svakodnevnog života prošlosti, da oživim alhemiju kuhinja naših predaka, u vreme kada se živelo mnogo više u skladu sa prirodom i kada su se njene blagodeti obilato koristile.", otkriva autorka serijala Milica Popović i dodaje:
"Prikazaćemo izgubljene tragove prošlosti koji su nama arheolozima vidljivi kroz rezultate različitih analiza. Pristupom koji smo mi izabrali, te arheološke priče biće pristupačnije i životnije, za sve starosne grupe."
Saznaćemo kakve su savršene kuće pravili Vinčanaci, koje su faze u odrastanju dečaka i devojčica u rimsko doba, kakvi su bili rimski svadbeni običaji, recept za garum (preteču "vorčester" sosa), koje su biljke ljudi u neolitu koristili kao zamenu za biber ili beli luk, kao i od čega su sve mogli praviti hleb ali i čime su dohranjivane bebe u praistoriji...
Milica Popović: "Svaka polusatna epizoda obuhvata jedan period i određene segmente svakodnevnog života, ispričane kroz jela i recepte datog vremena. Koncept je zasnovan na tematskim pričama, posvećenih događajima ili grupama. Ujedno, dočaraćemo i jelovnik u vezi sa svakom temom - pa tako spajamo rimsko venčanje sa odrastanjem devojčica i dečaka, ali i sa svečanom trpezom tokom samog čina venčanja. Na ovaj način, kroz priče o hrani tog doba, upoznajemo ujedno materijalnu i duhovnu kulturu nekog perioda u prošlosti."
Autorka kaže da neke od drevnih kulinarskih recepata možemo primeniti i danas.
"Svakako, s obzirom na to da su nam sve te namirnice i dalje dostupne, a nutritivno su mnogo kvalitetnije od instant brze hrane koja je, na žalost, danas tako široko rasprostranjena. Takođe, neke namirnice i jela se i danas nalaze na našim trpezama: rimska varijanta bureka, razne vrste pita i variva... Treba imati na umu da hrana u praistoriji nije bila bljutava, ali je bila svakako bila mnogo manje slana i začinjena. U ovom serijalu predstavićemo i zaboravljene, drevne recepte za slatkiše od sirupa divljih krušaka, za varivo od boba, pošto mnogi zaboravljaju da dok nam pasulj nije stigao iz Novog sveta, umesto njega je korišćen bob."
Коментари