Читај ми!

"ArheoKuhinja" - novi TV serijal Obrazovno naučnog programa RTS-a

Koje su biljke ljudi u neolitu koristili kao zamenu za biber? Od čega su sve pravili hleb, čime su se dohranjivale bebe u praistoriji, koja jela iz ere neolita možemo pripremati i danas? Odgovore na ove i druge zanimljive teme, nudi novi serijal Obrazovno-naučnog programa "ArheoKuhinja". Od 18. marta, petkom na RTS2 možete pratiti svojevrsno putovanje u prošlost- tragom mirisa, koji su se širili sa trpeza naših predaka u periodu od kamenog doba, pa sve do srednjeg veka.

Na zabavan i dinamičan način, u dokumentarno-igranoj formi serijala "ArheoKuhinja" otkrićemo uz kakav doručak su rasli vinčanski mališani, kakva je bila svadbena trpeza u Rimsko doba, priče iz kuhinje srpskog kneza Velimira, šta su jeli rimski vojnici... Uz tajne drevnih recepata, upoznaćete i brojne trenutke svakodnevnog života ljudi u prošlosti.

"Želela sam da približim tu nedovoljno poznatu čaroliju svakodnevnog života prošlosti, da oživim alhemiju kuhinja naših predaka, u vreme kada se živelo mnogo više u skladu sa prirodom i kada su se njene blagodeti obilato koristile.", otkriva autorka serijala Milica Popović i dodaje:

"Prikazaćemo izgubljene tragove prošlosti koji su nama arheolozima vidljivi kroz rezultate različitih analiza. Pristupom koji smo mi izabrali, te arheološke priče biće pristupačnije i životnije, za sve starosne grupe."

Saznaćemo kakve su savršene kuće pravili Vinčanaci, koje su faze u odrastanju dečaka i devojčica u rimsko doba, kakvi su bili rimski svadbeni običaji, recept za garum (preteču "vorčester" sosa), koje su biljke ljudi u neolitu koristili kao zamenu za biber ili beli luk, kao i od čega su sve mogli praviti hleb ali i čime su dohranjivane bebe u praistoriji...
Milica Popović: "Svaka polusatna epizoda obuhvata jedan period i određene segmente svakodnevnog života, ispričane kroz jela i recepte datog vremena. Koncept je zasnovan na tematskim pričama, posvećenih događajima ili grupama. Ujedno, dočaraćemo i jelovnik u vezi sa svakom temom - pa tako spajamo rimsko venčanje sa odrastanjem devojčica i dečaka, ali i sa svečanom trpezom tokom samog čina venčanja. Na ovaj način, kroz priče o hrani tog doba, upoznajemo ujedno materijalnu i duhovnu kulturu nekog perioda u prošlosti."

Autorka kaže da neke od drevnih kulinarskih recepata možemo primeniti i danas.

"Svakako, s obzirom na to da su nam sve te namirnice i dalje dostupne, a nutritivno su mnogo kvalitetnije od instant brze hrane koja je, na žalost, danas tako široko rasprostranjena. Takođe, neke namirnice i jela se i danas nalaze na našim trpezama: rimska varijanta bureka, razne vrste pita i variva... Treba imati na umu da hrana u praistoriji nije bila bljutava, ali je bila svakako bila mnogo manje slana i začinjena. U ovom serijalu predstavićemo i zaboravljene, drevne recepte za slatkiše od sirupa divljih krušaka, za varivo od boba, pošto mnogi zaboravljaju da dok nam pasulj nije stigao iz Novog sveta, umesto njega je korišćen bob."

 

среда, 14. мај 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом