RTS Klub, od 27. do 29. maja 2024.

Sećanja na Đorđa Andrejevića Kuna, povodom 120 godina od rođenja i 60 godina od smrti

Đorđe Andrejević Kun (Vroclav, 1904 – Beograd 1962), slikar i grafičar, član SANU. Kao progresivni umetnik - borac, u predratnoj Jugoslaviji, najčešće teme njegovih dela su prizori iz socijalne stvarnosti i društvenog revolta. Učesnik je Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe. Radio je velike kompozicije, portrete i mrtvu prirodu, a najpoznatiji je po crtežima i gravirama. Grafičke mape: Krvavo zlato, Za slobodu, Partizani...

Okruženi crtežima, fotografijama i predmetima iz porodične zbirke u RTS Klubu, o Đorđu Andrejeviću Kunu govoriće članovi porodice, likovni umetnici i istoričari.

Program:

Ponedeljak, 27. maj 2024. od 13 do 15 časova

Učesnici u razgovoru: Mira Kun, kćerka Đorđa Andrejevića Kuna, istoričar Nenad Lajbenšperger i slikar i grafičar Veljko Mihajlović.

Mira Kun, lingvista, kćerka Đorđa i Nade Andrejević Kun. Rođena u Beogradu, osnovnu školu završila u zgradi sadašnje škole „Kralj Petar II“, gimnaziju u sadašnjoj Prvoj beogradskoj gimnaziji, diplomirala romanistiku na Filološkom fakultetu. Udala se za Radenka Broćića i rodila sina Veljka. Bila prevodilac, a zatim se zaposlila u Radio-televiziji Beograd i do kraja radnog veka radila kao prevodilac i istraživač programa stranih i domaćih medija prvo u Studiju programa, kasnije Centru za istraživanje RTB; član redakcije jedinstvenog časopisa „RTV - teorija i praksa“, autor biltena „RTV Svet“, knjige „Televizija i učenje stranih jezika“, urednik „Jezičkog priručnika“ (Pavle Ivić, Ivan Klajn i dr).

Posebni gosti su učenici Prve beogradske gimnazije u koju su išli i Mira Kun i njen sin Veljko.  

Utorak, 28. maj 2024. od 13 do 15 časova

Učesnici u razgovoru: autorke predstojeće retrospektivne izložbe „Kun: umetnik-radnik-borac“, Galerija SANU, od 11. juna do 8. septembra 2024.

Galerija SANU, Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Muzej Jugoslavije organizuju izložbu „Kun: umetnik – radnik – borac” povodom obeležavanja 120 godina od rođenja ovog značajnog umetnika i revolucionara, profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i akademika.

Ime Đorđa Andrejevića Kuna predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koja direktno referiše na pojam borbeni realizam, umetnosti koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima tokom prošlog veka. Autorke ovog projekta govoriće o predstojećeoj izložbi Kuna u SANU, prvoj posle 50 godina.

Posebni gosti su učenici Pete beogradske gimnazije.

Sreda, 29. maj 2024. od 13 do 15 časova

Sa Veljkom Broćićem, unukom Đorđa Andrejevića Kuna razgovaraće Bojana Andrić, autor TV ciklusa „Trezor“

Veljko Broćić, menadžer u građevinarstvu. Veljko je unuk Đorđa Andrejevća Kuna i Nade Kun, sin Mire Kun i Radenka Broćića, suprug Ivane Đurić, otac Vojina i Filipa.

Veljkov otac, Radenko Broćić sin je Svetozara i Petre Broćić iz Guče, sekretar SKOJ-a od 1940, organizator ustanka u Dragačevu, borac Čačanskog partizanskog odreda “Dr Dragiša Mišović” i Druge proleterske brigade, u posleratno vreme drušveno politički radnik u Izvršnom veću Srbije, poslanik Narodne skupštine, predsednik Saveza boraca Srbije i dr.

Posebni gosti su učenici Osnovne škole „Kralj Petar II“.

Dane sećanja na Đorđa Andrejevića Kuna priredili su: Bojana Andrić, Petar Đinović, Branislav Đurđević, Ana-Marija Simonović.

 

Tokom tri dana posvećenih Kunu u RTS Klubu (od 27. do 29. maja) emitovaćemo sledeća televizijska ostvarenja:

TV emisije iz Programskog arhiva RTS:

*U SPOMEN NA KUNA – Iz emisije Đorđe Andrejević Kun koja pripada seriji „Portreti”, citiraju se tri kratka odlomka: rudar u penziji Bogdan Bogojević govori o Kunovom boravku u Boru i grafičkoj mapi drvoreza "Krvavo zlato" koja kao roman u slikama prikazuje scene iz života borskih rudara; Radivoj Nikolić govori o Kunu pred odlazak u Španiju i grafikama iz ciklusa „Za slobodu” u listu „Dimitrovac”, a Todor Vujasinović evocira dane iz logora na Banjici i Bileću...

– Scenarista Slavko Šakota, snimatelj Žarko Tobdžić, montažer Aristea Vuletin Mitić, reditelj Milan Topolovački

– Proizvedeno 1974; Redakcija dokumentarnog programa Prvog programa, urednik Dušan Đurić

*ĐORĐE ANDREJEVIĆ KUN, iz serije „Slikari i vajari”. Istoričar umetnosti dr Lazar Trifunović govori o životu i radu našeg istaknutog slikara. Prikazane su mnogobrojne grafike i slike, nacrti za grb nove Jugoslavije, a čućemo i tonski zapis Kunovog sećanja na Jajce za vreme održavanja Drugog zasedanja AVNOJ-a. Emisija je snimana u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Muzeju revolucije i Muzeju AVNOJ-a u Jajcu.

–  Scenarista dr Lazar Trifunović, reditelj Miodrag Mika Milošević, urednik serije Ibrahim Hadžić

– Proizvedeno 1977, Redakcija školskog programa

*DA LI STE POZNAVALI ĐORĐA ANDREJEVIĆA KUNA - delovi emisije u kojoj o slikaru govore kćerka Mira Kun, zatim Ljubica Cuca Sokić, Zagorka Jovanović, Boško Karanović...

– Urednik Srebrenka Ilić, saradnik Jadranka Dizdar

– Proizvedeno 1989, Redakcija dokumentarnog programa.

 Program „Sećanja na Đorđa Andrejevića Kuna” 

 

 

 

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије