Читај ми!

Radio-televizija Srbije svečano ispratila Teja Doru na Evrosong

Ispratili smo našu predstavnicu na takmičenje za najbolju pesmu Evrope. Evrosong se ove godine održava u Malmeu od 7. do 11. maja, a Teja Dora pesmom „Ramonda" nastupa u prvom polufinalu.

Teja Dori je u holu RTS-a, gde je upriličen svečani ispraćaj u Malme, zastavu Švedske uručila njena ekselencija, ambasadorka te države u Beogradu, Anika Ben Dejvid.

„Radio-televizija Srbije“ 2022. godine, na evropsku scenu, lansirala je svoj muzički festival Pesma za Evroviziju, prepoznatljivo ime i još prepoznatljiviji troslovni akronim PZE, koji je već sada nakon tri izdanja svojevrstan brend Javnog medijskog servisa Srbije.

Negujući afirmisane muzičke zvezde, RTS iz godine u godinu lansira i nova imena koja postaju relevantna, kako na regionalnoj, tako i na međunarodnoj medijskoj sceni. Upravo zbog toga, naš festival Pesma za Evroviziju prirodno je povezan sa evropskim, najgledanijim muzičkim televizijskim šou-programom Pesmom Evrovizije.

Iskustvo je pokazalo da je to najbolji i najlogičniji put ka najprestižnijem evropskom takmičenju u sferi muzike. Mi taj put nastavljamo da pratimo i usavršavamo. Ove godine, put naše PZE pobednice i predstavnice Srbije Teja Dore – želimo joj da bude srećan i uspešan, i srpske ramonde koju zbog svoje moći rehidratacije nazivaju i cvet Feniks, vodi do priobalnog grada na jugu Švedske, do Malmea, koji je treći put domaćin najpopularnijeg muzičkog takmičenja na svetu“, izjavila je glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS-a Sandra Perović.

„Velika je čast i odgovornost prestavljati Srbiju ove godine na Evroviziji, i mi smo učinili sve da to bude savršeno. Nadam se da će se svima dopasti“, rekla je Teja Dora pred sam odlazak u Malme.Luk Blek, prošlogodišnji predstavnik naše zemlje na Evrosongu, poželeo je sreću Teja Dori, a dao joj je i „savete iz prve ruke“.

On joj je svečano, pred odlazak na najveće muzičko takmičenje u Evropi, uručio simbolično zastavu Srbije. 

Predstavnica Srbije na „Pesmi Evrovizije“ Teodora Pavlovska (Teya Dora), je i pijanistkinja, kompozitor, tekstopisac i muzički producent.

Rođena je u Boru 1992. Prvi je izvođač iz Srbije koji je na platformi „Spotifaj“ imao više od tri miliona slušalaca.

Napisala je nekoliko domaćih hitova pre nego što je odlučila da se i sama upusti u solističku karijeru. Najmlađa dobitnica stipendije za prestižni Muzički koledž Berkli u Bostonu na Balkanu, prvu solističku pesmu, pod nazivom Da na meni je, je objavila 2018. godine, a značajniju popularnost je postigla singlom Džanum iz 2023. godine koju je uradila za televizijsku seriju Južni vetar: Na granici.

Kako je navela u jednom intervjuu, odrasla je uz roditelje koji su se amaterski bavili muzikom. U petoj godini, pre nego što je naučila da piše, tražila je od roditelja da je upišu u muzičku školu da svira klavir.

Uporedo sa srednjom školom u Beogradu je pohađala i Muzičku školu „Dr Vojislav Vučković” na odseku za klavir. Na Muzičkom koledžu Berkli studirala je pevanje.

Pevala je prateće vokale za američke izvođeče, kao što su dobitnici nagrade Gremi Peti Ostin, Sidah Geret, Džeri Alen i Valeri Simpson. Nakon dilomiranja je jedno vreme živela u Njujorku gde je pisala pesme na engleskom jeziku u okviru produkcijske kuće "ARKTKT Publishing".

Na muzičkoj sceni u Srbiji se probila 2018. godine sa pesmom Nema limita, koju je uradila za Nikoliju. Pavlovska je zatim nastavila da piše pesme i za druge domaće izvođače.

Dobitnica je dijamantske ploče u Turskoj, platinaste u Indiji i niza zlatnih u Evropi. Učestvovala je na brojnim festivalima među kojima su "Music Week", "Arsenal fest", „Egzit“…

Na Evrosongu pesmom Ramonda nastupa kao druga, sedmog maja u prvom polufinalu. Teja Dora je pobedila u finalu PZE drugog marta, osvojivši ukupno 22 poena.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара