Читај ми!

Vek harmonike – Album „Panta rei” Dua Akosfera i Poljske filharmonije

Predstavljamo album „Panta rei”, koji su Duo Akosfera i Poljska filharmonija objavili 28. decembra 2023, u izdanju Udruženja poljskih kamernih muzičara.

Album Panta rei jedinstven je projekat nastao kao plod saradnje Poljske filharmonije i dua harmonika, koji ovom prilikom preuzimaju ulogu soliste. Neobična instrumentalna jukstapozicija otkriva nam nove zvučne aspekte vezane za tonske boje i mogućnosti harmonike. Ono po čemu je ovaj album još značajan su i premijerni snimci dva dupla koncerta za harmoniku sa kamernim orkestrom Bartoša Kovalskog i Ane Sove. Dela ovih poljskih autora nastala su poslednjih nekoliko godina po porudžbini Dua Akosfera.

Na početku ćete čuti snimak poznatog ostvarenja klasične muzike – Karneval životinja Kamija Sen-Sansa, u aranžmanu za dve harmonike i orkestar koji su priredili članovi Dua Akosfera – Alena Budzinjakova i Gžegož Paluš.

Sledi naslovna numera sa ovog albuma – Panta rei, koncert za duo harmonika, gudače i udaraljke Bartoša Kovalskog. Delo je napisano prošle godine u okviru programa „Komponovanje naručenog”, koji organizuje poljsko Ministrastvo kulture, i predstavlja metaforičko filozofsko putovanje kroz vreme, svojevrsni muzički vremeplov, tokom kojeg se čuju odjeci srednjovekovnih melodija, poznati citati remek-dela iz muzičke istorije i inovativni zvuci savremene muzike.

Na kraju ćete čuti i Koncert za duo harmonika i gudački orkestar Ane Sove iz 2018. godine po porudžbini Dua Akosfera, a povodom 25. Međunarodnog festivala harmonike u poljskom gradu Pšemislu.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво