Svetske muzičke pozornice

Reprodukovaćemo snimak koncerta Filharmonijskog orkestra Francuskog radija pod upravom Mika Franka, zabeležen na koncertu održanom 16. septembra u matičnoj kući ovog ansambla, a kojim je obeležen početak nove koncertne sezone. Kao solista je nastupio Danil Trifonov. Na programu su bila dela Gabrijela Forea, Mejsona Bejtsa, Marsel Sulaž i Riharda Štrausa. Ovaj eklektičan program zamišljen je sa idejom da stvori dijalog između različitih stilskih epoha, muzike i književnosti, fen-de-sijekla i savremene muzike.

Klavirski koncert izveo je Danil Trifonov, kome je ovo delo i posvećeno. Bejts je jedan od najizvođenijih američkih kompozitora svoje generacije. Rođen je u Pensilvaniji 1977. godine, a muzičko obrazovanje sticao je na univerzitetu Kolambija, potom na Džulijardu i Berkliju, gde je i doktorirao. Pored komponovanja i pedagoškog rada, Mejson Bejts je aktivan i kao di-džej. Kako ističe muzikološkinja Ksenija Stevanović: „Bejtsovo pismo karakteriše vešto spajanje postminimalizma, holivudskih tema i neofanzivnih elemenata tehno zvuka, u komercijalno uspešni, nedvosmisleno programski, korporativno prijemčivi amalgam koji nalazi lak put do najšire publike".

Njegov Klavirski koncert, zasnovan je na tri stilski različita zvučna sveta, odnosno stava. Prvi priziva renesansu muziku, drugi je romantičarski orjentisan, dok je u poslednjem stavu spojio džez i minimalizam.

Autorka Jelena Damjanović

Коментари

Nazivi epizoda
"Женски рај“, 5 сезона на РТС 2
Transrodno - veliko ili malo dete
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Priroda
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине