Studije i ogledi

Novica Milić: Zaboravljene istorije istine

U emisiji Studije i ogledi, od ponedeljka, 3. do petka, 7. septembra, možete slušati delove knjige Novice Milića „Zaboravljene istorije istine”.

Podnaslov nove knjige Novice Milića glasi „Metod i metafizika". S jedne strane, dakle, reč je o metodološkim razmatranjima, ali "metafizika" iz podnaslova sugeriše da je reč o širem zahvatu, odnosno o široj perspektivi koja upravo od metoda pravi prvorazredan filozofski problem. Uostalom, metod je oduvek bio prvorazredni filozofski problem - Milić to odmah sugeriše - jer upravo od načina na koji pristupamo problemu zavisi i kako ćemo na problem odgovoriti.

U svojoj knjizi Milić je, umnogome, zadržao živi jezik predavanja iz kojih je knjiga i nastala. Svoja predavanja autor započinje antičkim misliocima da bi, preko Dekarta i Hobsa, ukoračio u moderan, a potom i savremeni diskurs o metodu. Iako u knjizi ne postoji centralni motiv, čini se da je upravo „Genealogija istina" - poglavlje koje prenosimo - jedan od stubova ove knjige utoliko što sam autor, do određene mere, usvaja Ničeovo razumevanje metode, te kroz ničeanske naočare čita kako antičke, tako i savremene autore.

Knjigu Novice Milića objaviće Akademska knjiga iz Novog Sada.

Čita Dušica Mijatović
Urednik Ivan Milenković





Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се