Читај ми!

Imaginarna edicija

Rečnik doba pandemije – Aleksandra Maskovskaja: Odgovornost

U emisiji Imaginarna edicija od 11. do 15. jula možete slušati delove zbornika „Rečnik doba pandemije” koji je priredila Jelena Petrovskaja. U drugoj emisiji ovog ciklusa pročitaćemo tekst pod nazivom „Odgovornost” koji je napisala Aleksandra Maskovskaja.

Rečnik doba pandemije je prva zajednička publikacija autora iz različitih zemalja i disciplina usmerena ka sagledavanju situacije u kojoj se čovečanstvo našlo usled globalne krize izazvane pandemijom koronavirusa 2020. godine. „Kako se menjaju naše vrednosti, prioriteti, navike? Koje su moguće posledice onoga što danas nazivamo lokdaunom?", neka su od pitanja koje postavlja urednica zbornika Jelena Petrovskaja.

Autori Rečnika, birajući po jedan pojam iz ogromnog leksikona koji, čini se, opisuje nekadašnji uobičajen život, pokušavaju da naznače promene koje se dešavaju u našem iskustvu i promisle načine kako da ga popravimo. U ovom početnom pokušaju konceptualizacije promenjenog ljudskog i svetskog stanja učestvovali su kako filozofi i teoretičari, tako pisci i publicisti iz: Rusije, Ukrajine, Letonije, Uzbekistana, Japana, Francuske, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske, Nemačke i Holandije.

Rečnik doba pandemije objavljen je 2020. godine u okviru časopisa Siniй Divan čiji je izdavač Tri kvadrata iz Moskve.

U sutrašnjoj emisiji možete slušati tekst Borisa Padaroge „Virtualizacija".

Preveo s ruskog: Danilo Barjaktarević
Čitala: Gordana Gač
Urednica ciklusa: Tanja Mijović



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво