Читај ми!

Imaginarna edicija

Rebeka Trelis: Narativ „Survajvora“ i njegov dug sapunskoj operi

U emisiji „Imaginarna edicija“ u četvrtak, 2. i petak, 3. juna, možete slušati tekst Rebeke Trelis „Narativ Survajvora i njegov dug sapunskoj operi“.

Autorka u radu razmatra koje ključne karakteristike sapunske opere su prešle u rijaliti žanr i kako su se one izrazile u „Survajvoru". Ona naglašava istu osnovnu komponentu prisutnu u bilo kojoj sapunskoj operi, a to je, „lični život u svom svakodnevnom ostvarivanju kroz lične odnose". Reč je inače, po njenom mišnjelju, o jednom od prvih primera takmičarski organizovanog rijaliti formata u prajm-tajmu koji nudi obilje sadržaja  pogodnih za ovu analizu. Neke od najprimetnijih odlika „Survajvora", kao što su slikovite lokacije na ostrvima i ekstremno podešavanje kamera tokom izazova, jesu u totalnoj suprotnosti sa običajem u sapunskoj operi da kamera skoro uvek snima unutrašnjost nekog stana i da pri tome ponašanje kamere bude veoma uzdržano, ali, i pored tih razlika, Trelis smatra  da postoje i izražene sličnosti, u „paratekstuelnim elementima epizode, u referentnoj prirodi ukupnog narativa, i u karakterizaciji učesnika koji se vraćaju".  Analiza Rebeke Trelis bavi se ovim rijaliti formatom od njegovih početaka pa do najnovijih epizoda, da bi se videlo kako su drugi žanrovi ostvarivali  svoj uticaj na „Survajvor". Na ovaj način ona prati tvrdnje da je u pitanju žanr koji dozvoljava inovacije unutar sebe, ali i među-žanrovske uticaje, a programi uspevaju da privuku veliki broj gledalaca tako što na razne nove načine manipulišu konvencijama.

 

 

Tekst, preuzet iz trećeg broja časopisa Journal of Popular Culture za 2021. godinu, preveo je Aleksandar B. Nedeljković.

 

Čita Gordana Gačić.

Urednici Olivera Nušić i Predrag Šarčević.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво