Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2020: Vokalni trio Dalinda

U trećoj emisiji ciklusa posvećenog 26. festivalu WOMEX, čućete snimak nastupa mađarskog vokalnog trija Dalinda zabeležen u Palati umetnosti u Budimpešti 23. oktobra 2020. godine.

Ovo je bilo prvo digitalno izdanje prestižnog world music festivala koji se odvijao u Budimpešti od 21. do 25. oktobra prošle godine. Na njegovoj platformi bilo je registrovano više od 1130 učesnika iz devedeset zemalja. U gostima je bilo trideset osam umetnika, prikazan je dvadeset jedan dokumentarni film, održane su konferencijske i mentorske sesije, a bilo je i 147 video štandova na digitalnom sajmu. Tokom prošlogodišnjeg festivala strimovano je sedamdeset sati onlajn sadržaja, a u fokusu je bila mađarska scena.

Dalinda je tročlani a kapela ansambl koji su 2015. godine osnovale Fani Nadoždi, Julijana Par i Sara Timar. Oslanjajući se na veliku kolekciju tradicionalne muzike koju su istraživale tokom studija na Muzičkoj akademiji „Franc List” u Budimpešti, osmislile su program sačinjen od pesama koje prate razne faze životnog ciklusa devojaka i žena, a čiju okosnocu čine seoske priče koje ilustruju uobičajena ljudska iskustva. Muzički kritičari ističu razigrane i inventivne harmonske aranžmane koje priređuje ovaj trio, a u prvi plan se stavlja mađarska pevačka tradicija za koju kažu da su je članice sastava osvežile svojim interpretacijama.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара