Читај ми!

Antologija srpske muzike

Mihovil Logar: opera „Pokondirena tikva”, iz 1954. godine. Slušaćete Milicu Miladinović, alt, u ulozi Feme; soprani Radmila Bakočević, Sofija Janković i Anica Đorđević tumače uloge Evice, Sare i Anice, dok ulogu Ružičića izvodi bariton Jovan Gligorijević. Tenori Drago Starc i Nikola Mitić su Vasa i Jovan, a bas Žarko Cvejić peva rolu Mitra. Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Beograd diriguje Dušan Miladinović. Snimak je zabeležen 25. aprila 1967. godine.

Nakon Kir Janje, opere čija je partitura izgorela u bombardovanju Beograda 1941. godine, Mihovil Logar je odlučio da ponovo komponuje delo inspirisano stvaralaštvom Jovana Sterije Popovića, a povodom obeležavanja stogodišnjice smrti slavnog srpskog komediografa.

Kako ukazuje Vlastimir Peričić, opera Pokondirena tikva, odnosno farsa u tri čina, kako ju je često Logar nazivao, obiluje snažnom dinamikom i pravim duhom bufo-opera, koje na pozornici predstavljaju likove i zbivanja iz svakodnevnog života, a koji uglavnom ismevaju nezdrave društvene pojave. Libreto za operu je načinio Hugo Klajn, a kao i u istoimenom Sterijinom komadu, ismejana je glavna junakinja Fema koja, opčinjena „noblesom”, nastoji da pobegne iz svog zanatlijskog, opančarskog sveta i probije se u više društvene krugove.

Tretman teksta opere, čija se radnja odvija u vojvođanskoj varošici u prvoj polovini devetnaestog veka, graniči se sa parlando stilom, kome, kako ističe Peričić, kontrastiraju groteskno obojeni ariozo-odlomci. Kako bi delu dao „lokalni zvučni kolorit”, Logar je u pojedinim odlomcima parafrazirao i melodije vojvođanske narodne muzike.

Emisiju uređuje Irina Maksimović Šašić



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво