Hronika Trećeg programa

Možete slušati osvrt Dubravke Stajić na studiju Marije Obradović „Hronika tranzicionog groblja. Privatizacija društvenog kapitala u Srbiji od 1989. do 2012. godine”, čiji su izdavači Nova srpska politička misao i Institut za noviju istoriju Srbije iz Beograda.

Istoričarka Marija Obradović u svojoj knjizi Hronika tranzicionog groblja, primenom istorijsko-genetskog metoda i na osnovu sociološko-ekonomskih analiza, prati procese u privatizaciji srpske privrede od 1989. do 2012. godine. Kako nas obaveštava Dubravka Stajić, ova obimna studija sastoji se od sedam poglavlja, među kojima je šesto najznačajnije jer donosi podatke i kritiku privatizacije u svim njenim fazama i promenama, počev od zakona o preduzećima Socijalističke Republike Srbije do završetka procesa tranzicije. U ovom delu studije autorka taksativno navodi 460 preduzeća koja su, usled tranzicije, prestala sa proizvodnom delatnošću, navodeći da je deindustrijalizacija jedan od strateških ciljeva globalizacije.

Rezimirajući procese privatizacije, u završnom delu knjige, Marija Obradović je rekonstruisala proces propadanja nekad uglednih preduzeća, ali i povezivanje i razvoj nove klijentelističke buržoazije. Knjiga Hronika tranzicionog groblja nije klasično istoriografsko štivo, već se pre radi o multidisciplinarnom delu, zasnovanom na ozbiljnoj dokumentaciji, kojim je autorka jasno i dosledno pokazala svoju teorijsko-idejnu opredeljenost i svoj stav prema predatorskim metodama neoliberalnog kapitalizma.

Čitala Biljana Jovanović.
Urednica emisije Tanja Mijović.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.