Vek harmonike – Koncert Nikole Tanaskovića u Barseloni

Reprodukujemo snimak sa koncerta Nikole Tanaskovića, održanog 27. oktobra 2017. godine, u okviru ciklusa „El Primer Palau” u Palati katalonske muzike u Barseloni.

Takmičenje El Primer Palau organizuje Fondacija katalonski Orfej (Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana) pružajući priliku mladim muzičarima da nastupe u najznačajnijoj muzičkoj dvorani u Barseloni. Iako su ovi koncerti glavni podsticaj mladim umetnicima, pobednici takmičenja dobijaju i priliku da nastupaju širom Španije. Na ovom koncertu Tanasković je nastupio zahvaljujući nagradi osvojenoj na Takmičenju muzičke omladine Katalonije i posebnoj pohvali sa takmičenja u Đironi.

Nikola Tanasković rođen je 1990. godine, a muzičko obrazovanje započeo je u školi „Isidor Bajić" u Novom Sadu, u klasi Nade Vještice. Studije harmonike završio je na baskijskom Muzičkom konzervatorijumu „Musikene”, u klasi profesora Injakija Alberdija. Kako bi usavršio svoje izvođačke sposobnosti, pohađao je brojne majstorske radionice kod eminentnih pedagoga, kao što su Jane Retije, Mika Veirinen, Jurij Šiškin, Elzbet Mozer, Tibor Rac, Vojin Vasović i drugi.

Nikola Tanasković slovi za jednog od najperspektivnijih mladih umetnika, a pažnju svetske javnosti privukao je kao najmlađi pobednik međunarodnog takmičenja harmonikaša „Arasate Hirija”, održanog u španskom gradu Arasate Mandrago 2008. godine. Tanasković je do sada bio laureat preko četrdeset takmičenja, među kojima se izdvajaju takmičenja u Kligentalu, Svetski kup, potom u Puli, Sanoku u Poljskoj, kao i takmičenja mladih interpretatora u Đironi u Španiji. Kao solista i kamerni muzičar nastupao je širom sveta, a sarađivao je i sa Fogtland filharmonijom iz Graca, Vojvođanskim omladinskim kamernim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Španije.

Uspešna karijera, široka interesovanja, kao i odnos prema tumačenju dela, omogućili su Tanaskoviću da sarađuje sa renomiranim kompozitorima poput Sofije Gubajduline, Hesusa Toresa, Ramona Lazkanoa i Izraela Estelčea. Od saradnika i kritike se može čuti i da Tanasković duboko promišlja dela koja izvodi, a svojom virtuoznošću i istančanim osećajem za oblikovanje fraze i vajanje tembra daje lični pečat svakoj interpretaciji.

Emisiju uređuje Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво