Vek harmonike

Snimak sa koncerta ansambla Pre-art solisti iz Švajcarske održanog 10. aprila ove godine u Sali Prve kragujevačke ginazije. Ovaj nastup organizovan je u okviru Koncertne sezone Konvivum muzikum 16/17.

Organizacija Konvivum muzikum osnovana je 2015. godine, i od samog početka predstavlja svojevrsno osveženje na muzičkoj sceni Kragujevca, ali i Srbije. Kreativni tim mladih ljudi koji vode Konvivum muzikum organizuje aktivnosti kojima afirmišu mlade umetnike, a jedan od ciljeva je i promovisanje srpske umetnosti u inostranstvu. Iako su mlado udruženje, već su prepoznatljivi po Festivalu kamerne muzike Konvivum muzikum. Po rečima našeg eminentnog harmonikaša i pedagoga Vladimira Blagojevića: posmatrajući programski koncept, „izbor kamernih sastava, te diverzitet muzičkih stilova i epoha koji se predstavljaju na Festivalu, ali i tokom koncertne sezone koju organizuju, ovi događaji ispunjavaju težnje i potrebe poštovalaca umetničke muzike".

Pre-art je osnovan 2001. godine kao organizacija posvećena kulturnoj razmeni između Švajcarske i zemalja Istočne Evrope, sa posebnim fokusom na područje Balkana i oblasti Kavkaza. Glavni cilj organizacije je promocija mladih muzičara i kompozitora iz ovih zemalja, kroz organizaciju takmičenja za mlade kompozitore, premijerna izvođenja i turneje.

Osnovan iste godine kad i organizacija, ansambl Pre-art solisti sastavljen je od profesionalnih muzičara, specijalizovanih za savremenu muziku. Repertoar ansambla u najvećoj meri uključuje radove koji su poručeni od Pre-art organizacije kao i nagrađivana dela sa takmičenja. Kompozicije koje izvode pokrivaju široki stilski spektar, bez oslanjanja na velika imena klasične i savremene muzike. Prošle godine sastav je dobio nagradu grada Ciriha kao Ansambl godine.

Na koncertu koji je održan 10. aprila ove godine u Sali Prve kragujevačke gimnazije ansambl Pre-art solisti iz Švajcarske nastupio je u sastavu: Boris Previšić - flauta, Matijas Arter - oboa/lupofon, Rafael Kameniš - saksofon, Vladimir Blagojević - harmonika, Žil Grimetr - klavir, Tobijas Moster - violinčelo i Aleksandar Gabris - kontrabas.

Na početku ćete čuti ostvarenje pod nazivom Mesta Štefana Virta iz 2017. godine. Kao dugogodišnji član ansambla Pre-art solisti, autor je putovao jugoistočnom Evropom i Kavkazom, i u njegovom sećanju se, kako kaže, stvorila neka vrsta arhive zvukova, tj. utisaka: mešavina pravoslavnih crkvenih zvona i poziva mujezina koje je čuo u Sarajevu, nadvikivanje limenih orkestara u Beogradu kao i nebeska dužina celovečernjeg uskršnjeg bogosluženja u Tbilisiju. Sledeća kompozicija na koncertu bila je Transfiguracija makedonske autorke Marijane Janevske, dobitnice Pre-art nagrade za mlade kompozitore.

Sledi ostvarenje pod nazivom: identifikacija, promenljivost, stagnacija mladog hrvatskog autora Matka Brekala. Inspracija su bili ljudsko ponašanje i savremeni društveni problemi, a u ovom slučaju identifikacija je povezana sa svesnim i nesvesnim ponašanjem ili stanjima svesti. Promnljivost je predstavljena kroz sledeće osobine: kreativnost, empatija, idividualnost, a stagnacija, kao najgore stanje ljudske egzistencije predstavljeno je kroz hedonizam, pohlepu, depresiju, strah i ravnodušnost. Formalna struktura komada je izedena iz navedenih osobina: svaka od njih je opisana jedinstvenim motivima, koje su procesuirane u vremenskom okviru od 30 sekundi.

Do kraja emisije VEK HARMONIE slušaćete još dve kompozicije koje su izvedene na ovom koncertu. Prvo fugu Meduza Matijasa Artera, oboiste, kompozitora i umetničkog rukovodioca ansambla, koja je kao znak prijateljstva ali i zahvalnosti na intezivnoj saradnji 2015. godine posvećena muzičarima Pre-art solisti. Tom prilikom kragujevačka publika je po prvi put imala priliku da vidi i čuje jedan relativno nov instrument - lupofon, odnosno bas obou. Nakon toga čućete Septet za 13 izvora Vinka Globokara, koji je autor 2016. godine posvetio ansamblu Pre-art solisti. Ovo muzičko-scensko delo obiluje dramaturškim efektima u vidu recitovanja, pevanja i drugih akcija koje su međusobno iskombinovane. Kompoziciju izvodi sedam muzičara na više instrumenata, a jedan od njih je i lupofon. Ovaj komad je sled 13 virtuoznih solo deonica, koje ostalih šest muzičara prate, razvijaju, komentarišu ih ili im protivureče. To su burni unutrašnji monolozi preneseni u muzičke parametre zamagljene bukom, koji predstavljaju različite dramske situacije.

Urednica emisije Marija VukovićКоментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке