Ekološki magazin

Šumska medicina

Boravak u šumi pruža brojne benefite, pa se kretanje tzv. stazama zdravlja u nekim zemljama tretira kao zvanična terapijska procedura.

Odavno je poznata isceliteljska moć koju priroda ima. Dnevna doza zelenila, bilo kroz bavljenje biljkama, udisanje čistog šumskog vazduha, ili boravak u prirodi, povoljno utiču na naše fizičko i mentalno zdravlje jer deluju opuštajuće.

Mnoge zemlje su iskoristile prednosti boravka u prirodi – lekari u Škotskoj godinama unazad „prepisuju“ prirodu kao lek kako bi ublažili simptome stresa, visokog krvnog pritiska, potištenosti, anksioznosti i srčanih oboljenja, u Japanu podstiču ljude da se okrenu šumskoj terapiji i „kupaju se“ šumom, dok u Norveškoj sve više bolnica grade u šumama.

O pozitivnim rezultatima šumske terapije razgovaramo sa prim. dr Goranom Isailović.

Profesor dr Mirjana Bartula ukazaće zbog čega je izgradnja močvara za tretman otpadnih voda od velike važnosti za Srbiju.

Profesor dr Milan Stanković predsednik Srpskog biološkog društva ‘Stevan Jakovljević’ iz Kragujevca osvrnuće se na istorijat ovog društva kao i na ciljeve i zadatke u oblasti biologije, ekologije i zaštite životne sredine.

 Autor emisije: Aleksandar Drobac

 

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара