Читај ми!

Upotreba jezika u politici

Svetlana Slijepčević Bjelivuk, Jelena Radović i Aleksandar Baucal

Kako se oblikuje percepcija glasača, odnosno kako privoleti glasače da se opredele za određene političke opcije "s obzirom da su namere i namene svih tekstova u predizbornim kampanjama iste"-da ubede, pitanje je koje u monografiji "Reklamno-propagandni žanr u srpskom političkom diskursu" postavlja autorka Svetlana Slijepčević Bjelivuk, a što nosi krajnju aktuelnost u našem vremenu. Možda je ovo do sad i jedina monografija koja zadire u srž problema upotrebe jezičkih i stilskih sredstava koje političari koriste da bi došli do cilja i time ostvarili primat. Kako se, dakle, postiže sugestivnost i koja su to jezička sredstva koja se stavljaju u određene političke diskurse? Osim tumača iz jezičke struke valja u pomoć, radi lakšeg razumevanja, pozvati i psihologe i sociologe i temu učiniti interdisciplinarnom.

Međutim, kao aktuelno postavlja se i pitanje o političkom marketingu, njegovoj ulozi i budućnosti. U kom smeru sada ide, razmatramo.

Gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su lingvista Svetlana Slijepčević Bjelivuk, naučni saradnik Instituta za srpski jezik SANU, sociolog Jelena Radović, marketinški stručnjak i prof. na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Aleksandar Baucal.

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу