Читај ми!

Između ljubimca i opasnosti

Marijana Vučinić i Milica Ranković

Odgovorno vlasništvo pasa trebalo bi da bude najvažniji uslov za posedovanje kućnog ljubimca, a pogotovo onih koji su okarakterisani kao „agresivni". Sam termin „odgovorno vlasništvo" može se preciznije definisati kao: prava i obaveze vlasnika psa. Međutim, ljudi često podrazumevaju samo obaveze prema svom ljubimcu, a zanemaruju ili zaboravljaju obaveze prema okolini dok su na javnim površinama.

Vest da su vlasnički psi jednu osobu usmrtili, a drugu teško povredili uznemirila je javnost prošle nedelje. Ovo, nažalost, nije prvi slučaj da psi za koje je neko zadužen napadnu odrasle, pa čak i decu i tako nanesu teške telesne povrede ili dovedu do smrtnog ishoda.

Koliko je domaći pas opasan, definiše skup osobina kao što su: snaga, borbeni geni i vaspitanje. Treba naglasiti da borbeni gen ne nose samo čistokrvne rase, već i psi ukrštenih rasa, npr. rotvajlera i kane korsa, nose takav gen. Koliko je onda uopšte bezbedno takve pse čuvati u dvorištu odakle nepažnjom mogu otići?

O liniji između ljubimca i opasnosti govore: prof. dr Marijana Vučinić sa Fakulteta veterinarske medicine i Milica Ranković, zastupnica Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti Feniks.

Emisiju uređuje i vodi Arijana Handan.

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије