Читај ми!

Festival autorskog filma, Mila Turajlić i Aleksandar Sokurov

Današnja emisija u potpunosti je posvećena 28. Festivalu autorskog filma, koji je u toku, pa ćemo u njoj čuti neke od autora čiji su filmovi našli mesto u bogatom, uzbudljivom i raznolikom programu.

Aleksandar Sokurov jedan od najznačnijih reditelja svetskog filma dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić" Festivala autorskog filma koja se dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti i unapređenje shvatanja filma kao ličnog stvaralačkog čina autora. Značajno priznanje festivala Sokurovu je uručio Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a.

Aleksandar Sokurov je reditelj, scenarista, snimatelj i filmski teoretičar, autor filmova Ruska barka, Glas usamljenog čoveka, Dani pomračenja, Mati i sin, Otac i sin, Moloh, Taurus, Sunce, Aleksandra, Faust, Frankofonija, kao i najnovijeg Bajka, koji je prikazan na ovogodišnjem FAF-u. U današnjoj emisiji čućemo Aleksandra Sokurova.

Dokumentarni filmski diptih nagrađivane rediteljke Mile Turajlić Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels, premijerno prikazan u Srbiji na 28. Festivalu autorskog filma, zasnovan je na filmskim materijalima snimatelja Stevana Labudovića o stvaranju Pokreta nesvrstanih, kao i o borbi Alžira za nezavisnost. Prvi film Non-Aligned rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije, dok drugi Ciné-guerrillas vodi iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva ulogu filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.

Gošća današnje Filmorame biće filmska autorka Mila Turajlić i govoriće o Labudoviću, blagu naših Filmskih novosti, zaboravljenim celuloidnim svedočanstvima, o Jugoslaviji, snazi dokumentarizma, memoriji, motivaciji za stvaranje, video radu Filmski žurnal Nesvrstanih: Fragmenti #3 - Novi glasovi na Samitu, koji je juče u okviru Oktobarskog salona prikazan u RTS Klubu Radio Beograda.

Uređuje i vodi Ana Vučković Denčić

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно