Читај ми!

Festival autorskog filma, Mila Turajlić i Aleksandar Sokurov

Današnja emisija u potpunosti je posvećena 28. Festivalu autorskog filma, koji je u toku, pa ćemo u njoj čuti neke od autora čiji su filmovi našli mesto u bogatom, uzbudljivom i raznolikom programu.

Aleksandar Sokurov jedan od najznačnijih reditelja svetskog filma dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić" Festivala autorskog filma koja se dodeljuje za celokupan doprinos filmskoj umetnosti i unapređenje shvatanja filma kao ličnog stvaralačkog čina autora. Značajno priznanje festivala Sokurovu je uručio Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF-a.

Aleksandar Sokurov je reditelj, scenarista, snimatelj i filmski teoretičar, autor filmova Ruska barka, Glas usamljenog čoveka, Dani pomračenja, Mati i sin, Otac i sin, Moloh, Taurus, Sunce, Aleksandra, Faust, Frankofonija, kao i najnovijeg Bajka, koji je prikazan na ovogodišnjem FAF-u. U današnjoj emisiji čućemo Aleksandra Sokurova.

Dokumentarni filmski diptih nagrađivane rediteljke Mile Turajlić Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels, premijerno prikazan u Srbiji na 28. Festivalu autorskog filma, zasnovan je na filmskim materijalima snimatelja Stevana Labudovića o stvaranju Pokreta nesvrstanih, kao i o borbi Alžira za nezavisnost. Prvi film Non-Aligned rekonstruiše nastanak Pokreta nesvrstanih, preispitujući u kojoj meri je filmska slika imala udela u stvaranju globalnog projekta političke emancipacije, dok drugi Ciné-guerrillas vodi iza kulisa medijske bitke koja je vođena tokom rata za nezavisnost Alžira i otkriva ulogu filmske slike u političkoj borbi protiv kolonijalizma.

Gošća današnje Filmorame biće filmska autorka Mila Turajlić i govoriće o Labudoviću, blagu naših Filmskih novosti, zaboravljenim celuloidnim svedočanstvima, o Jugoslaviji, snazi dokumentarizma, memoriji, motivaciji za stvaranje, video radu Filmski žurnal Nesvrstanih: Fragmenti #3 - Novi glasovi na Samitu, koji je juče u okviru Oktobarskog salona prikazan u RTS Klubu Radio Beograda.

Uređuje i vodi Ana Vučković Denčić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво