Читај ми!

Film „Kristina” i Filmska sekcija

Dugometražni film „Kristina” reditelja Nikole Spasića osvojio je prošlog meseca nagradu za najbolji prvi film na 35. FIDMarseille festivalu, a nakon toga usledila je još jedna dobra vest – film je dobio agenta za prodaju prava širom sveta.

 

Film „Kristina" nastao je u produkciji Rezona, režiju potpisuje Nikola Spasić, koji je i montažer, scenario je delo Milanke Gvoić, a glavna uloga je poverena Kristini Milosavljević, koja u filmu igra samu sebe. Ovaj film je priča o transrodnoj seks radnici Kristini koja živi sa mačkama i skuplja antikvitete, posvećena je duhovnosti i svom dobro isplaniranom životu, do slučajnog susreta sa Markom. 

O ovom filmu, njegovoj ideji, uspehu i planovima, kao i o tome kako su ga načinili baš ovakvim kakav je, govore današnji gosti - scenaristkinja Milanka Gvoić i reditelj Nikola Spasić, koji u emisiju stižu iz Novog Sada.

Svake subote tokom predstojeće jeseni, počev od 17. septembra, u Jugoslovenskoj kinoteci će se održavati svojevrsna filmska sekcija, na kojoj će se zainteresovani srednjoškolci upoznati sa osnovama filmskog jezika, bogatim nasleđem Kinoteke, načinima kako se snima film, koristi filmska građa... Oni će pisati kratke kritike i osvrte na filmove sa bioskopskog ili kinotečkog repertoara, diskutovati sa filmskim profesionalcima iz različitih oblasti, a najvažniji deo sekcije zamišljen je kao zajedničko pisanje scanarija, snimanje i montiranje kratkometražnog filma. Radionicu „Filmska sekcija" organizuje udruženje za edukaciju u oblasti filma „Filmkultura", uz Jugoslovensku kinoteku, a pod vođstvom mladih profesionalaca u oblasti filma: Mašu Seničić, Radišu Cvetkovića i Jovana Markovića, koji je naš današnji gost.

Uređuje i vodi Ana Vučković Denčić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво