Читај ми!

Edita Kadirić „Casting", Galerija ULUS

Gošća emisije je Edita Kadirić

Umetničko delovanje Edite Kadirić zasniva se na istraživanju prepoznavanja i nelagode kroz vizuelni storytelling. Kroz bazični medij crteža ona istražuje ljudsku psihologiju koristeći različite interpretacije, uključujući teatralnost kao poseban efekat pozornosti. Izložbom „Casting" u Galeriji ULUS ona nastavlja ta istraživanja odnosa emocije i estetike kao vrste relacije bitne za naš celokupni život.

„Dva osnovna pojma Editinog koncepta ove izložbene postavke su kasting i nar. Oko ovih pojmova bez vidljive bliskosti, ukrštaju se, ali i mimoilaze, mnogi putokazi i kontekstualne niti - od simboličkih i sovioloških, religijskih, preko performativnih, psihodramskih značenja i feminističkog diskursa, do gastronomskih, kozmetičkih i zdravstvenih konteksta", zapisala je Suzana Vuksanović u predgovoru kataloga izložbe.

Umetnica koristi dobro poznat sistem kastinga tokom koga se vrši izbor najadekvatnije osobe za određene uloge, kako bi postavila mnoga pitanja vezana kako za psihološko stanje pojedinca tako i ulogu žene u društvu.

„U Editinoj analizi društvenih odnosa moći i mehanizama prinude, njeni crteži i animacije ne prikazuju doslovno (zlo)upotrebu ženske snage, fizičke i mentalne, ali ni nedostatak moći žene da se odupre. Njeni likovi devojčica, devojaka i žena - mističnih, tajanstvenih, distanciranih, čudnih, krhkih (da li i slabih?), utonulih u sebe, zatečenih, mirnih i/ili pomirenih - medijumi su različitih psihičkih stanja, unutrašnjih konflikata, ali i različitih faza fiziološkog i psihološkog razvoja. Narativ njenih crteža-slika-predstava izrasta iz nataloženog sećanja, proživljenog iskustva i „opipljivih" emocija, kojima želi da izrazi vidljive manifestacije promena u moći, položaju i (političkoj) svesti žena".

Gošća emisije biće Edita Kadirić.
Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара