Читај ми!

Piraterija u kulturi

U emisiji govore Nikola Čuturilo Čutura, Nenad Cvjetićanin i Vladimir Rajčić

Film „Toma" Dragana Bjelogrlića je poslednjih dana u žiži javnosti jer u bioskopima obara rekorde gledanosti, ali je i na meti piraterije. Veliki broj publike ne smatra da čini bilo šta loše ako neovlašćeno gleda filmove i serije, od kuće, preko nekih od elektronskih uređaja, a onda ih prosledi dalje. Za autore, to je nedopustivo, smatra Dragan Bjelogrlić. „Ja sam se čak u jednom momentu i pitao, dok se sve to dešavalo, da li ima smisla uopšte baviti se ovim poslom kada vam neko, iz ne znam koje obesti, ukrade i bagatelno podeli nešto u šta ste vi uložili vreme, emociju, rad, trud, pa na kraju i novac. Takoreći, baci u blato sve to što ste uradili, a vi ste nemoćni da bilo šta uradite i samo možete da gledate".

Piratizuje se gotovo sve, muzička i književna dela, naučni radovi, dela likovne umetnosti, filmska ostvarenja... Slučaj filma „Toma" je više nego ranije pokrenuo brojna pitanja: Kako zaštititi autorska prava u digitalnom svetu? Da li postojeći propisi dovoljno regulišu ovu oblast? Ko sve može da bude kažnjen prilikom nelegalnog deljenja određenog sadržaja? Da li su ljudi u Srbiji dovoljno informisani i obavešteni o Zakonu o kršenju autorskih prava? Kako svemu tome stati na put?

U emisiji Sporovi u kulturi govore rok muzičar i predsednik Upravnog odbora Sokoj-a Nikola Čuturilo Čutura, advokat Nenad Cvjetićanin i Vladimir Rajčić, direktor agencije S.A.P.A (Srpska antipiratska agencija).

Autor i voditelj: Tanja Živković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво