Читај ми!

Bolest današnjice - zavisnost od društvenih mreža

Snežana Alčaz i Sanja Lalević

Pristup društvenim mrežama je na samo jedan klik od nas, čime smo predisponirani i za razvijanje zavisnosti od njih. Prekomerna upotreba društvenih mreža može stvoriti potrebu za besciljnim prelistavanjem, koje oduzima znatan deo vremena, a donosi strah da ćemo nešto propustiti ukoliko nismo „na mreži".

Nadležni u kompanijama Fejsbuk i Instagram tvrde kako su njihove aplikacije osmišljene da bi približile ljude, te da im nikada nije bio cilj da naprave proizvode koji stvaraju zavisnost.

Psiholozi upozoravaju da ljudi provode sve više vremena na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Instagram, i da mnogi pritom porede sopstvenu životnu situaciju sa životima svojih prijatelja.

Ipak, društvene mreže mogu imati i svrhu odbrambenog mehanizma - da bi se osoba zaštitila od dosade, usamljenosti, anksioznosti.

U emisiji Rečeno i prećutano razgovaramo o tome da li zavisnost od društvenih mreža treba lečiti kao i sve ostale adikcije, ali i koje su dobre strane povezivanja putem društvenih platformi.

Gošće emisije su dr Snežana Alčaz, specijalista neuropsihijatrije, koja se između ostalog bavi i lečenjem različitih adikcija (narkomanija, alkoholizam, zavisnost od duvana, kocke, interneta) i Sanja Lalević, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije na predmetu Marketing na društvenim mrežama, koja takođe vodi i Fejsbuk kancelariju za Srbiju u okviru kompanije Httpool, zvaničnog predstavnika Fejsbuka za Balkan.

Autor i voditelj: Arijana Handan

 

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено