Читај ми!

Daniela Fulgosi

Daniela Fulgosi „Prelaz", Galerija Kolarčeve zadužbine

Na predstavljenim radovima na izložbi „Prelaz" Daniela Fulgosi je sintetizovala svoje dve primarne tehnike - crtež i kolaž - stvorivši vizuelnu celinu sastavljenu od (nespojivih) fragmenata realnog sveta. Na taj način je specifičnim pristupom i postupkom dovela u balans koncept i likovnost, što je osobina samo onih s istančanim osećanjem spram tehnike koju koristi.

"Ono što je posebna karakteristika izloženih radova je zgušnjavanje kompozicije, zasićenje faktura i prostora. I inače direktna u komunikaciji na svim nivoima i u svim medijima, Fulgosi, ovde kao da derivira samu suštinu dosadašnjeg delovanja i trajanja u likovnom prostoru: bez simplifikacije ugušćava emociju, sećanje i asocijaciju.

Odlike Danielinog rada - minuciozna, virtuozno izvedena kaligrafija crteža olovkom, često zaprepašćujuće egzaktno, mikroskopski precizno uklapanje elemenata kolaža i jasna logična kompozicija koja artikuliše sve nivoe izlaganja sadržaja, u celini ove izložbe, posmatraču i tumaču koji ima sreću da prati i pamti razvoj ovog eminentnog opusa, sada bez suvišne repeticije, direktnije i dublje prikazuju samu umetnicu. Iskustva, sećanja, realiteti prikazani kaligrafskom veštinom svedoče o proživljenom i doživljenom, potvrda su prisustva, iskustva i vremena.

Kolažirani elementi koji govore strukturom, fakturom i asocijativnim oblikom, donose sećanja i stremljenja filtrirana emocijom i asociraju na usvojeni ili željeni ideal, a sa druge strane nose žar, neumitnost, sudbinu. Teme sudbine, neumitnosti, trajanja, toka, kraja kojima pleni triptih „Tamni putonoša", jasno pokazuju doba rezimiranja, sabiranja, ali bez rezignacije. Prikazanu intelektualnu i emocionalnu dubinu autorke i njenog rada, ovaj posmatrač najsublimnije može da asocira celinom naboja Miljkovićevih Pohvale vatri i Kritike metafore. Postignutu kondenzaciju i esencijalnost iskaza i izraza ličnom asocijacijom na brački varenik - etalon mediteranskog eliksira ukusa, boja, mirisa", zapisao je u predogovoru kataloga Dejan Radovanović.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара