Читај ми!

Srpsko društvo i EU

Nataša Vučković i Nataša Dragojlović

Godišnji izveštaj Evropske komisije uvek se iščekuje s velikim nestrpljenjem ‒ kako je Komisija ocenila napredak u reformama, kako vidi državu, ekonomiju i naše društvo.

Kad Izveštaj ugleda svetlo dana, najveća pažnja u javnosti posveti se uglavnom političkim kriterijumima, a zatim, posle nekoliko dana, taj izveštaj padne u zaborav.

Šest godina otkako su počeli pristupni pregovori sa Evropskom unijom, Srbija u 2020. godini prvi put nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a zatvorila je samo dva od ukupno 35.

Međutim, ne samo da Evropska unija napredak Srbije ocenjuje kao nedovoljan, već je i srpsko društvo sve podeljenije u stavu da li zemlja treba da uđe u Evropsku uniju.

Prvi put je više onih koji se protive učlanjenju u Evropsku uniji nego onih koji su za učlanjenje. U 2017. godini protiv je bilo 35% populacije, dok je danas 51%.

Kako se srpska javnost danas odnosi prema Evropskoj uniji? Koji su razlozi zbog kojih je opalo poverenje u proces evropskih integracija? Šta može da učini društvo, a šta je izvan naših nastojanja da povratimo entuzijazam prema idejama evropskog puta?

Gosti: Nataša Vučković, generalni sekretar Fonda Centra za demokratiju i Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!