Hipokratija

Medicinski gasovi život znače i zato imaju status lekova

Gost emisije je dr Kristina Stanković, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju medicinskih gasova u korporaciji Meser Tehnogas u Beogradu.

Za gasove većina nas zna da postoje, da su nevidljivi i da ih uvek ima, ali malo ko zna čemu služe iako ne postoiji neka ljudska aktivnost u kojoj gasovi nemaju određenu i obično važnu ulogu. Uostalom, vazduh koji udišemo je smeša gasova u kojoj, pored dominantnih azota i kiseonika, ima i tragova kriptona, ksenona i helijuma. Ali ima i gasova koji se koriste u medicinske svrhe a čije poreklo nije iz atmosfere, već se proizvode u fabričkim pogonima. Da nije fabrički proizvedenih gasova poput azotnog suboksida, došlo bi do nerešivih problema u pripremama za važne hirurške intervencije koje se ne mogu uraditi bez opšte anestezije. Na primer, Meser Tehnogas proizvodi i puni boce kiseonikom koje su nezamenljive u odeljenjima za intezivnu terapiju i negu, a osim toga, hiljade ljudi je u životu jer kod kuće udišu kiseonik iz boca od 10 litara koje uvek dobijaju na vreme, bez obzira u kom kraju Srbije žive.

O medicinskim gasovima, njihovoj proizvodnji i upotrebi, o njihovom izvozu u celu jugoistočnu Evropu i o finansiranju školovanja budućih stručnjaka za proizvodnju medicinskih gasova i potrebne opreme, govoriće naša draga gošća.

Emisiju priprema i vodi prof. dr Momčilo B. Đorđević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво