Читај ми!

Zašto u Srbiji opada broj dece koja upisuju osnovnu školu?

Broj dece koja se ne upišu u osnovnu školu u Srbiji raste i za šest posto veći je nego pre 12 godina te sada imamo deset posto sedmogodišnjaka koji nisu postali prvaci. Ovaj podatak iznet je na nedavno organizovanoj debati "Dostupnost osnovnog i srednjeg obrazovanja i zdravstvenih usluga u lokalnoj zajednici" koju je organizovala Fondacija Centar za demokratiju. Ujedno, isti podatak privukao je najviše medijske pažnje, iako je sama debata ponudila mnogo šire uvide posebno u oblasti analize mogućnosti poboljšanja života marginalizovanih grupa čija je jedna od ključnih karakteristika - siromaštvo "što ovim grupama ograničava zadovoljavanje osnovnih građanskih, socijalnih i ekonomskih prava, bar na nivou minimalno prihvaćenih standarda (stanovanje, obrazovanje, ishrana, prihodi, zdravstvene usluge)", kako je na početku svog izveštaja na pomenutoj debati konstatovala profesorka Ksenija Petovar, osnivačica i članica Upravnog odbora Fondacije Centar za demokratiju, a koja će biti naša gošća.

Koliko smo svesni da i naši stari, kao i sve starije preostalo ruralno stanovništvo, i samohrani roditelji, ali i deca iz takvog okruženja predstavljaju marginalizovane grupe i zašto sa njihovim takvim položajem i te kako ima veze dostupnost zdravstvenih usluga i javnog prevoza - samo su neka od pitanja na koja će nam odgovore dati profesorka Petovar.

"Fotografija mora biti istina" - kredo je našeg drugog gosta, doajena srpske, jugoslovenske i svetske fotografije Tomislava Peterneka, koji je, između ostalog, izložbom "Fotografijom kroz Pariz" u galeriji zemunske Milenijumske kule na Gardošu proslavio 90. rođendan i gotovo sedam decenija novinarskog i umetničkog rada. Dve njegove fotografije do 4. septembra biće izložene i na "Plavoj izložbi" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, posvećenoj povećanju pristupnosti umetnosti slabovidim i slepim osobama, o čemu ćemo više čuti od kustoskinja izložbe Katarine Krstić i Senke Ristivojević.

Pozvaćemo vas i da donirate, ukoliko ste u mogućnosti, u kampanji „Pošaljimo srpske studente u Vijetnam na Svetsko prvenstvo u debati“ na portalu donacije.rs, kao i na predstavljanje knjige „Dijaspora u etru – pozicioniranje i uloga Satelitskog programa Javnog medijskog servisa Srbije“ Bobana Kovačevića, novinara Programa za dijasporu RTS-a.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво