Читај ми!

Da li pregovori Beograda i Prištine ulaze u završnu fazu?

U Briselu je za 27. februar zakazan susret predsednika Aleksandra Vučića i premijera kosovskih privremenih institucija Albina Kurtija na kojem će razgovarati o temama iz takozvanog francusko-nemačkog plana. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izrazio je očekivanje da će obe strane "biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose". Da li pregovori Beograda i Prištine ulaze u završnicu pitamo Dušana Milića iz organizacije Novi treći put.

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen u znak sećanja na studente u Istočnom Pakistanu, koji su 21. februara 1952. godine ubijeni jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Obeležava se od 1999. godine sa ciljem da se ukaže na jezičku raznolikost, ali i na probleme u obrazovanju i mogućnosti pristupu učenja jezika. UNESCO upozorava da više od 40 odsto svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori i razume. Povodom dana maternjeg jezika naš sagovornik je Marina Nikolić iz Instituta za srpski jezik SANU.


Stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija pozivaju na uključivanje novih reka u Emerald mrežu, koju čine područja od posebne važnosti za zaštitu prirode. Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija započele su uključivanje u Emerald mrežu 2011. godine kada su predložile mali broj područja za zaštitu. Do danas nijedna od zemalja regiona nije proširila taj spisak, a većina područja nema nikakvu zaštitu prema nacionalnom zakonodavstvu. O značaju Emerald mreže i zaštiti reka i biljnih vrsta u našoj zemlji govori Strajinja Macić iz Organizacije za polifičku ekologiju Polekol.

Sa vama - Jelena Vidić.


Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво