Читај ми!

Vek rvanja na Crvenom krstu

Rvački klub Radnički iz Beograda ove godine obeležava veliki jubilej - 100 godina postojanja. Klub izuzetno bogate tradicije u godini u kojoj proslavlja vek od osnivanja može da se diči odličnim rezultatima. Dokaz tome je i podatak da je u izboru najboljih rvača za 2022. godinu od strane Rvačkog saveza Srbije u pet uzrasnih kategorija bio najuspešniji klub u našoj zemlji, sa tri laureata. Laskava priznanja dobili su Branko Kovačević, u kategoriji mlađih seniora za osvojenu bronzu na Evropskom šampionatu, Luka Katić u konkurenciji juniora, za peto mesto na Svetskom prvenstvu i Dušan Stokić za pionirski uzrast, koji se okitio bronzanom medaljom na prvenstvu Evrope. U goste nam ove subote dolazi sportski direktor `krstaša` Mladen Kecman.

U goste nam ovog popodneva dolazi i mladi pisac Aleksandar Marić, koji stvara pod umetničkim imenom Aleksander Artur Mar .  U decembru je održao promociju svoje poslednje dve knjige: Šesti Božiji izaslanik i Koloros Božiji gnev. Marić, ima izuzetan potencijal da bude jedan od boljih pisaca mlađe generacije u Srbiji, a njegove ambicije idu još dalje, ka Evropi i svetu, koje smešta u okvire svog romana, korenspondira sa njim lako i prirodno.

Lepa morska ljubavna priča dolazi nam iz Herceg Novog, uz note Mediterana, ali i refrene ljubavi. Zoro Martineti, za prijatelje Zoran, obeležava pola veka zajedničkog života sa gospođom Mirjanom, koja ima isto toliko staža kao činelistkinja, uključujući i nadaleko čuvene novljanske karnevale mimoze. A glavni junak ove priče upravo se vratio sa Tajlanda, gde je snimio spot za numeru Blago domu. On se. inače, pesmom još daleke 1968.godine  zapitao " Koga to zapravo volim u Herceg Novom" i sa svojom grupom `Exodusi ` koja traje 54 godine,  obeležio sve primorske fešte, uz to je  Martineti decenijama bio prva truba gradske muzike Herceg Novog, jedini odžačar grada,čovek za koga je Dragoljub Đuričić svojevremeno rekao da možda ne bi bio muzičar,  da nije bilo Zoroa. Vedro i puno ljubavi, tako je sve oko ovih dvoje ljudi,a takve priča su nam - u ova složema vremena- prosto neophodne. 

Tokom emisije pratimo kretanje rezultata na fudbalskim utakmicama Super lige Srbije, značajnijih evropskih šampionata, kao i aktuelnosti iz domaćeg i međunarodnog sporta. Za one koji drže do kulture, a ona takođe oplemenjuje, baš kao i sport- dosta zvučnih zapisa spremno je i za danas.Izložba Anje Preradović `Introspekcija` otvorena je u salonu Kulturnog centra Zrenjanin. U `Galeriji 73` na Banovom brdu predstavljena je izložba slika Vladana Ljubinkovića pod nazivom `Gimnastičar u kvadratu i krugu` . Galerija i umetnička radionica ``Hestia` predstavljaju dva objedinjena muzička programa, a u Kulturnom centru Beograda aktuelni su `Putujući filmski festival` i koncerti ponedeljkom. Novosadsko pozorište mladih sutra obeležava 91. rođendan svečanom akademijom i izvođenjem obnovljene predstave `Veseli muzičari`. 

Škola gusala "Sandić" u `Teatru 78` pravi veliko veče gusala, posvećeno prvom srpskom arhiepiskopu i duhovnom pastiru srpskog naroda Svetom Savi. Đura i "Mornari" 14. februara, za Dan zaljubljenih, spremaju koncert u `Dorćol platzu`.Latinobalkanska muzika sa beogradskim prizvukom je ono što donose ovog 14. februara. Samostalna izložba Rajka Karišića pod nazivom `Portreti savremenika- olovkom i objektivom` u toku je u galeriji Tribine mladih Kulturnog centra Novi Sad. „Tragovi pozorišne besmrtnosti" naziv je knjige Ane Tasić koja je upravo ugledala svetlost dana, a u kojoj su sabrane pozorišne kritike objavljene u dnevnom listu „Politika", od 2005. do 2021. godine: hronološki izbor iz kritika predstava koje su nastale prema domaćim dramskim tekstovima, klasičnim, kao i savremenim.

Takmičenje u najdužem poljupcu `Poljubi me` tradicionalno se održava na Mostu ljubavi u Vrnjačkoj Banji. Festival `Malo vina,a mnogo ljubavi` održava se istog datuma, 14. februara, i to u Surčinu. Pred nama je i čuvena `Slaninijada` u Kačarevu, 17. februara grad Sombor obeležava svoj dan, dok dan ranije udruženje žena `Neolit` i Dom kulture `29.novembar` iz Starčeva organizuju smotru `Slavski kolač`. "Mačkare" ili "premundureni dani" predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji se tradicionalno održava u selu Golubinci, ove godine to će biti 18. i 19. februara. 

U ponedeljak, 13. februara u Kulturnom centru Vojvodine `Miloš Crnjanski` biće predstavljena dva nova izdanja u okviru izdavačke delatnosti ove institucije. Muzičko poetsko veče `Među javom i među snom` očekuje nas u utorak uveče u 20 časova u Centru lepih umetnosti `Gvarnerijus`. Izložba `Svetlopisi`, Ivane Kucine, biće otvorena 14. februara u Domu omladine Beograda. Predstava `Osama-Kasaba u Njujorku` će 14. februara biti izvedena 100. put pred publikom `Zvezdara teatra`. Izložba fotografija Anđelka Vasiljevića `Deset muzičkih minuta` biće predstavljena u ponedeljak u `Srećnoj galeriji` SKC-a. Veliki internacionalni muzički festival `Nišvil` ipak će se održati i ove godine u Nišu, od 10. do 13. avgusta. Leskovac je prošle subote bio epicentar balkanskog stripa, utiske sabira domaćin veličanstvenog skupa, strip autor i profesor Marko Stojanović. 

I ove subote čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, kao i obilje nota za sva vremena, domaće i inostrane produkcije. U realizaciji emisije učestvuju Darko Milosavljević, Katarina Epštajn i Branislav Jerković.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво