Читај ми!

Nova verzija Makron - Šolcovog plana u Beogradu i Prištini

Ove nedelje u senci Samita u Tirani EU-Zapadni Balkan prošla je vest da je Beogradu i Prištini poslata nova verzija francusko-nemačkog predloga za rešavanje kosovskog problema. Cilj je, pre svega, da se ubrzaju pregovori, a rešenje će doći samo po sebi, smatraju u briselskoj administraciji. Kontradikcije oko Makron-Šolcovog plana ovim nisu nestale. Kakve su forma, suština i detalji ovog plana još je tajna. Šta nova verzija plana donosi i kakve su promene unete u odnosu na prvobitni tekst, za Magazin analizira Petar Ćurčić sa Instituta za evropske studije.

Danas je 102. godišnjica Medicinskog fakulteta u Beogradu, jedne od najstarijih obrazovno naučnih ustanova u Srbiji. Uporedo sa utemeljenjem sopstvene državnosti, Srbija je razvijala najvažnije nacionalne institucije. Među njima su pravne, kulturne i naučne ustanove, a jedna od njih je i Medicinski fakultet u Beogradu. Ideja o potrebi osnivanja Medicinskog fakulteta u Srbiji javila se još 1878-me, u istoj godini u kojoj je Srbija dobila međunarodno priznanje. Zvanično, fakultet postoji od 1920. i od tada je u stalnom razvoju. Medicinski fakultet danas je jedna od okosnica BU. O istoriji fakulteta, njegovom značaju i planovima za budućnost govori dekan, profesor dr Lazar Davidović.

Domaćinstva u proseku potroše skoro 50 odsto godišnjih budžeta za energiju na grejanje i hlađenje. Uvođenjem mera energetske efikasnosti u kuće ili stanove smanjuje se nepotrebna potrošnja energije. Međunarodni GEFF program Evropske banke za obnovu i razvoj promoviše investicije u energetsku efikasnost na Zapadnom Balkanu. Pored kredita, građani mogu da dobiju i bespovratna sredstva u iznosu 20 odsto od ukupne vrednosti investicije. Da li se to isplati, istraživala je Sandra Cvijanović.

"Ja sam u književnost upao kao i svi koji srljaju u film, pa ispade da svak može da napravi film, pa što i ja ne bih  napisao neku knjigu", rekao je u jednoj prilici Emir Kusturica, upitan o svom ulasku u svet književnosti. Reditelj je do sad objavio četiri knjige. Poslednja „Vidiš li da ne vidim" u centar priče stavlja Petera Handkea, „junaka naši dana".

O knjizi i književnim uzletima Emira Kusturice govori urednica Radio Beograda 2 Meliha Pravdić.

„Dobrodošli u moju kafanu". Ovo je naziv, ali i poziv pevača, kompozitora, tekstopisca i aranžera Željka Vasića na koncerte koje je spremio za večeras i sutra u MTS dvorani u Beogradu. Više od 40 pesama naći će se na repertoaru, u specifičnom, prednovogodišnjem ambijentu. „Mi smo sjajni uvoznici svega što ne valja", kaže Vasić u razgovoru sa Katarinom Epštajn i u Magazinu poziva istomišljenike, ljubitelje domaćeg popa da uživaju zajedno sa njim.


Urednik i voditelj: Ana Tomašević

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару