Читај ми!

Poskupljenja, nestašice energenata, propast srednje klase - da li svetu preti socijalna revolucija?

Inflacija, recesija, poskupljena energenata, hrane, primarnih materija, osiromašenje srednje klase, povećani broj socijalnih slučajeva. Spisak problema sa kojima se svet suočava posle dve godine pandemije a potom i rata u Ukrajini čini se dnevno raste. Vlade širom sveta nastoje različitim merama da amortizuju dramatičan pad standarda građana ali masovni štrajkovi izbijaju na svim meridijanima. Da li svetu preti ozbiljna socijalna pobuna pitamo Nevena Cvetićanina iz Instituta za društvene nauke.

U zvaničnu posetu Srbiji dolazi predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi. Diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni su još 1908. godine a najviši nivo prijateljstva i saradnje doživeli su u najaktivnijem periodu delovanja Pokreta nesvrstanih. Posle zahlađenja tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, komunikacija Beograda i Kaira intenzivira se upravo dolaskom Al Sisija na čelo Egipta. O aktuelnim odnosima Srbije i Egipta i očekivanjima od posete na predsedničkom nivou za Magazin govori bivši ambasador u Egiptu Dragan Bisenić.

Tirana je Evropska prestonica mladih 2022. Titulom se diče ne samo u prestonici Albanije, u kojoj se tokom godine sprovodi osam različitih programa, već i širom zemlje gde će biti organizovano više od hiljadu različitih programa. Veliku pomoć u pripremi svih događaja dobili su iz Novog Sada koji je pre tri godine nosio titulu Evropske prestonice mladih. Reportažu iz Tirane, ovogodišnje evropske prestonice mladih, zabeležila je Tijana Sibinović.
   
Prvi put u istoriji u Velikoj Britaniji upaljen je crveni meteoalarm. U pojedinim delovima zemlje očekuje se da temperature premaše 40 stepeni. Vlasti upozoravaju da će životi građana biti ugroženi i pozivaju na maksimalni oprez. Proveravamo kako se u Londonu "preživljava" elementarna nepogoda tako netipična za Britaniju.

Urednik Jelena Vidić.

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"