Читај ми!

Pad Borisa Džonsona

Fotelja Borisa Džonsona, britanskog premijera, uzdrmana je još prošle godine. Tokom kovid epidemije, dok je cela Britanija bila u lok daunu, Boris je u Dauning stritu pravio žurke za članove vlade, političke i druge prijatelje. U prvom udaru javnosti uspeo je da se odbrani, međutim, ovu aferu sustigle su i druge, čiji su junaci bili članovi njegovog kabineta. Opstanak Džonsonove vlade više nije moguć. Pitanje je samo ko će ga naslediti. Za Magazin o tome govori novinar i publicista Siniša Ljepojević.

Na Fakultetu političkih nauka održana je velika naučna konferencija povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije. Srpsko američki odnosi prošli su različite faze- od ratnog savezništva, prijateljstva do otvorenog sukoba. Poslednje tri decenije odnosi dve zemlje pretrpeli su velike izazove. Diplomatski je taj period definisan frazom "slažemo se da se ne slažemo". Uprkos tome, ambasador Hil je rekao da Srbi i Amerikanci imaju istu karakternu crtu: ni jedni ni drugi ne vole da im se govori šta bi trebalo da rade. Istoriju srpsko američkih diplomatskih odnosa, analizira Stevan Nedeljković sa Fakulteta političkih nauka.

Pod optužbom za ratne zločine u Hrvatskoj počinjene između 91. i 95. godine, Zagreb je procesuirao gotovo četiri hiljade ljudi, uglavnom Srba. Još veći problem je u tome što se to kontinuirano radi i dalje. Samo u ovoj godini, do sada su podnete 22 krivične prijave protiv pripadnika srpskih oružanih snaga. O ovom problemu govori nova knjiga Sava Štrbca, direktora centra Veritas. On je naš gost.

Selo Belo blato u Banatu postalo je deo jadransko - jonske mreže. Prema projektu, svaka država iz regije delegira po jedno selo. Belo blato se predstavlja turističkim projektima. Koje sadržaje nudi istražio je za Magazin Mile Novaković.


Urednik i voditelj: Ana Tomašević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво