„Diskriminacija starijih i Agenda 2030“

Svet bez gladi, u zdravlju i blagostanju, uz kvalitetno obrazovanje i rodnu ravnopravnost, ciljevi su Platforme „Održivi razvoj za sve“. O tom programu je bilo reči na Konferenciji „Diskriminacija starijih i Agenda 2030“ u organizaciji Centra za demokratiju na kojoj su govorili predstavnici države i civilnog sektora u Srbiji i ukazali na značaj veće brige o starijoj populaciji. A o tome ćemo saznati više od učesnice konferencije, Nataše Todorović psihologa iz Crvenog krsta Srbije, eksperta Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijima u Evropi i predsednice Gerontološkog društva Srbije.

Minute za zdravlje ćemo posvetiti  sindromu hroničnog umora o kojem se još uvek malo zna, a taj poremećaj značajno remeti kvalitet život. Manifestuje se tako što obolela osoba nije svesna od čega pati, problem ne prepoznaje ni okolina, pa čak ni lekari, a zbog toga može da stigne do invaliditeta.  Branislav Milovanović profesor Medicinskog fakulteta  u Beogradu, predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije i šef Neurokardiološke laboratorije KBC „Bežanijska kosa" će objasniti šta je sindrom hroničnog umora i kako se otkriva i leči.

Pre  devedeset godina, 14. marta 1932. na severu Banata u Mokrinu, rođen je pesnik Miroslav Mika Antić, „liričar eruptivne snage i mekog štimunga". Pored književnosti, bavio se slikarstvom, novinarstvom i filmom.

Mika Antić je bio i urednik lista „Ritam" i „Dnevnika" u Beogradu, i „Mladog pokolenja" u Novom Sadu. Autor je brojnih pesama i nadahnutih stihova. Generacije ga pamte po „Plavom čuperku" i poetskom opusu široke vojvođanske duše.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/Centar za demokratiju

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво