Читај ми!

Šta nam govori telesna temperatura?

Bilo da smo zdravi ili bolesni, telesna temperatura nam se menja tokom dana. Zavisi od naše životne dobi (što smo stariji sve je niža) i stanja organizma. Najniža je u ranim jutarnjim satima, najviša uveče, skočiće kad jedemo ljuto, dok vežbamo, žustro obavljamo neke aktivnosti, čak i kad lažemo, a opašće dok se odmaramo. Zbog epidemije koronavirusa, ljudi su počeli više da osluškuju svoje telo i sve češće mere temperaturu. Kako pravilno treba da tumačimo njene vrednosti, kada je povišena temperatura znak nekog blagog poremećaja, a kada ozbiljnog oboljenja, pitanja su koja često izazivaju nedoumice, objasniće nam dr Vanja Đokić iz Doma zdravlja Vračar.

Prema procenama Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Beogradu u trećem kvartalu ove godine iznosila je 2.080 evra, što je za oko 250 evra više u odnosu na isti period 2020. Poskupeli su i stanovi u starim zgradama a cene stanova porasle su i u ostalim gradovima, ali nešto manje nego u Beogradu. Šta nas čeka na tržištu nekretnina u predstojećoj godini, da li će cene nastaviti da rastu? Zašto je potražnja stanova i dalje veća nego ponuda? O prognozama za naredni period razgovaramo sa Jasminom Gavrilov Dražić sa portala „Četiri zida"

Kako kućni ljubimci utiču na psihološko zdravlje odraslih i dece i na koji način podstiču pozitivne emocije i samopouzdanje? Neke studije pokazuju da ljubimci olakšavaju stres i imaju značajan uticaj na zdravlje srca, smanjuju usamljenost i agresivnost, a jačaju samopouzdanje i imuni sistem. Koliko, u ovo vreme preporučene fizičke distance i smanjenja bliskih kontakata među ljudima, može da nam pomogne prisustvo kućnih ljubimaca ili, ipak preterujemo ponekad sa pažnjom koju im pružamo, pitamo psihologa Branku Tišmu.

 

Sa vama je Mirjana Nikić.

 

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.