Читај ми!

Književno stvaralaštvo Milke Grgurove

Milka Grgurova (1840-1924), velika glumica koja je osvajala „ svojom umetničkom igrom a naročito zanosnim svojim glasom, mekim, toplim i prijatnim“, odvažila se, krajem 19. veka, da upliva u književne vode i da nakon osvojene scene Narodnog pozorišta osvoji i čitalačku publiku svojim pripovetkama. Iako je pisala mnogo i planirala da svoj opus obuhvati u deset knjiga, za života je uspela da objavi samo dve: prvu 1897. „Pripovetke Milke Aleksić-Grgurove, prva sveska. Vera. Đerdan od bisera“ i drugu „Atentatorka Ilka“, 1911. godine.

Kakvo su iznenađenje bile pripovetke Milke Grgurove i kakav je značaj njenog književnog stvaralaštva pokušaćemo da osvetlimo u večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba" na osnovu knjige „ Svitanja i suton Milke Grgurove" Vere Crvenčanin koja je između ostalog zapisala i ovo: „To poniranje u piščevo delo, u sve „zašto", „kako", "šta" , „zbog čega" ili „zbog toga", u sva bezbrojna pitanja koja se u glumcu postavljaju (glumcu njenog tipa) moralo je stvoriti kod Grgurove spoznaju o određenoj zakonitosti uzroka i posledice radnje. Milka Grgurova je to prenela i u svoj pripovedački opus."

Za predstavljanje njenog pripovedačkog opusa poslužila nam je i knjiga izabranih priča „Atentatorka Ilka i druge priče" koju je priredila Svetlana Tomić: „Objavljivana u najznačajnijim književnim časopisima s kraja 19. i početka 20. veka, njena prozna ostvarenja predstavljala su smele tematske iskorake iz ondašnjih književnih tokova."

Autor i urednik emisije: Tamara Krstić

Muzički urednik: Radmila Dujaković

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара