Читај ми!

Antigenski testovi kao alternativa PCR

Antigenske testove, kao dijagnostički metod za utvrđivanje prisustva koronavirusa, za koji je zeleno svetlo dala i SZO, sve više zemalja uključuje u svoje protokole kako zbog brzine i činjenice da nije potrebna dodatna oprema za njihovu obradu, tako i zbog cene koja je niža nego za PCR test. Prema najnovijem uputstvu Institua za javno zdravlje Batut antigenski testovi u našoj zemlji biće upotrebljavani kao alternativa PCR testu, kada je ili potrebno brzo dobiti rezultat ili kada je epidemiološka situacija takva da svakodnevno postoji veliki broj zaraženih. Koje su sličnosti i razlike među testovima za Kovid 19, pitamo stručnjake.

Obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, uz podsećanje da je potrebno zajedničko delovanje kako bi žene i devojčice u celom svetu mogle da žive bez uznemiravanja i svakog drugog oblika nasilja. I danas ističemo da je veoma važno da ne zatvaramo oči pred nasiljem, da prijavljujemo nasilnike i da žene ohrabrimo i podržimo u toj borbi.

Epidemija kovida-19 podstakla je mnoge da razmotre mogućnost napuštanja gradske sredine i iskoriste prednosti prirode, što bi svakako doprinelo i oživljavanju sela. Međutim, pojedini krajevi su i pre epidemije bili privlačni za život zbog svojih pogodnosti i blizine gradu. Po tome je već postalo poznato selo neobičnog imena, u blizini Sokobanje, Vrmdža. Tamo se, poslednjih godina, doselio veliki broj, uglavnom mladih porodica, koji su doneli nova zanimanja i novi život u ovaj kraj.

Sve više se ljudi odlučuje za kupovinu putem Interneta. Neki su manje vični savremenim tehnologijama i možda teže pribegavaju da sebi priušte potreban proizvod na ovaj način, iako bi, baš u ovo vreme pandemije, to umnogome smanjilo rizik kojem se izlažemo, naročito u šoping centrima. Kako da budemo bezbedni prilikom „kupovine iz fotelje", koje su obaveze prodavaca i prava potrošača, saznaćete u današnjoj emisiji.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво