Kon: Beograd prava epidemiološka bomba

Od početka epidemije u zemlji su potvrđena ukupno 22.852 slučaja zaraze virusom korona, a umrlo je 518 osoba. Prema rečima epidemiologa, može se reći da smo prošli drugi pik epidemije i da počinje blagi pad. Suština je, kažu, da je virus u narodu i da se relativno slobodno prenosi. Upozoravaju da situacija može da se promeni u jednom danu ako se ne sprovode sve mere zaštite.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da je Beograd prava epidemiološka bomba, jer ima veliki broj mesta gde virus može naglo početi da se prenosi. Apelovao je na poštovanje mera i uključivanje inspekcijskih organa i svih onih koji treba da kontrolišu da li se mere sprovode. Kon je naveo da epidemiolozi i dalje prate kontakte i pokušavaju da suzbiju širenje koliko je to moguće. Dodao je da opada broj ljudi koji dolaze u kovid-ambulante, ali jako sporo.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će država za drugi paket mera pomoći privredi za ublažavanje negativnih posledica krize, izazvane virusom korona, izdvojiti još oko 66 milijardi dinara. Mali je za Televiziju Prva rekao da će za 60 odsto od iznosa minimalne zarade za dva meseca biti izdvojeno 36 milijardi dinara, dok će odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec koštati oko 30 milijardi dinara. Prva uplata biće do 10. avgusta, druga u septembru. Ponovio je da su penzije i plate u javnom sektoru stabilne i da neće biti smanjenja. Najavio je da će gradnja dve nove kovid-bolnice u Beogradu i Kruševcu, početi iduće nedelje. Planirano je da bude završena u naredna tri, četiri meseca, a za te namene biće izdvojeno pet milijardi dinara, kaže ministar Siniša Mali.

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da Priština neće prekinuti kampanju za članstvo u međunarodnim organizacijama. Obustavljanje te kampanje bilo je preduslov za nastavak dijaloga, na koji se Priština obavezala. Hoti je rekao da lobiranje za priznanje Kosova, Priština nije suspendovala. Za njega je, kako je dodao, platforma za dijalog ustav samoproglašenog Kosova, a jedino što želi je - priznavanje Kosova. U Kancelariji za Kosovo i Metohiju su nezvanično rekli da će stav o novonastaloj situaciji, koju vide kao udar na dijalog, sutra saopštiti predsednik Aleksandar Vučić.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednici vestivNenad Selaković i Irena Jelovac.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво