Doživeti stotu

U prvim minutima emisije zaplovićemo u svojevrsni radijski vremeplov sa osamdesetdvogodišnjim Svetislavom Svetom Vukovićem, dugogodišnjim voditeljem i urednikom Radio Beograda. Pored lepote govora za koju je nedavno nagrađen priznanjem "Radmila Vidak", Sveta će nam otkriti i svoj pesnički talenat utkan u hiljade stihova balada i dečjih pesama.

Svetislav Vuković, koga su u redakciji zvali Ćale, bio je jedan od najlepših glasova Radio Beograda i njegov zaštitni glas. Sa lakoćom i profesionalnošću je vodio emisije "Novosti dana" i  "Vreme sporta i razonode". Radio je i kao televizijski voditelj, ali i konferansije na brojnim kulturno-umetničkim manifestacijama širom nekadašnje Jugoslavije i kasnije u Srbiji.

Beogradski seniori i juniori preneće nam iskustva i znanja koja su stekli na Petom  festivalu međugeneracijske saradnje koji je nedavno održan u Skadarliji  a pod pokroviteljstvom Grada Beograda. Pripadnici obe generacije su poručili da imaju šta da prenesu jedni drugima - iskustvo, znanje i talenat. To su i pokazali na festivalskim radionicama i o tome ćemo čuti zanimljivu reportažu Marine Bajić.

Upoznaćemo i vojnog penzionera Dragoljuba Markovića iz Čačka. Ukazaće na teškoće s kojima se suočavaju njegove kolege, ali i na značaj aktivnog starenja posle penzonisanja. Asocijacija vojnih penzionera veoma je aktivna i ima dobru  saradnju sa predstavnicima Udrženja penzionera Grada Čačka.

U rubrici za kulturu predstavićemo knjigu Hjuberta Batlera "Balkanski eseji", a u istorijskoj radio-čitanci ćemo se vratiti u vreme kada je mašinski inženjer Dobrivoje Božić  početkom 20. veka konstruisao vazdušnu kočnicu za vozove.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару