Читај ми!

Repriza

Nikola Trajković o starom Beogradu

Nikola Trajković je bio pisac, prevodilac, novinar i teatrolog. Ljubitelji francuske poezije pamte ga po sjajnim prevodima Prevera, Elijara, Aragona, Valerija, Sen Džona Persa, Mišoa i Pola Klodela.

Trajković je iznad svega bio zaljubljenik u svoj rodni Beograd. Rođen je 17. jula 1896. godine na Kosančićevom vencu. Kao dobrovoljac, prešao je Albaniju. Veliku maturu je završio u Nici, a studije francuskog jezika i književnosti u Grenoblu i Beogradu. Između dva rata bio je profesor u srednjoj školu i nekoliko godina na poslovima u Narodnom pozorištu.

Duh Varoš-kapije, za koji je Trajković ostao sentimentalno vezan do kraja života, opisao je u knjigama Stari Beograd i Spomenar o Starom Beogradu.

„...Varoš kapija sa nekoliko okolnih ulica bila je značajan zanatski centar. Ipak, od svih zanata, štamparski i knjigovezački bili su najviše zastupljeni. To je davnašnja tradicija koja se održavala još od vremena Gligorija Vozarovića, pa se, preko dve - tri generacije porodice Valožić, produžavala sve do naših dana... Gotovo čitava Varoš-kapija mirisala je na štirak i, ako je ona uopšte imala neki svoj naročiti miris, to je bio baš taj knjigovezački miris...

Sve ulice u okolini imale su svoje tipične mirise: prostrani magacini na obali Save mirisali su na suve šljive i vlažnu pšenicu. Karađorđeva ulica, zbog magazandžijskih radnji, mirisala je na katran. Ulica Kraljevića Marka - centar kožarskih radnji - na štavljenu kožu i naftalin, a Bosanska do Pop-Lukine na svežu čamovinu i strugotine od drveta..."

U Tonskom arhivu Radio Beograda sačuvana su sećanja Nikole Trajkovića iz 1981. godine koja ćemo čuti u emisiji.

Autor emisije: Almira Kotlo

Radio Beograd 1, 20.00

Naslovna strana: Varoš kapija, deo starog Beograda južno od Saborne crkve, ali i oko nje.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара