Šta okupira fizičare u Srbiji u laboratorijama?

Nauka u teoriji i praksi idu ruku pod ruku kada su u pitanju eksperimenti, modelovanje, a na kraju i stvaranje nečega što je bilo tek samo ideja.

Da li ste znali da u Srbiji postoje naučnici koji razvijaju biotehnološke savremene aparate? Neki od njih uz pomoć usmerene plazme prečišćavaju vodu, sterilišu hiruršku odeću i semena za stočnu ishranu da bi sprečili da se razni toksini nađu u životinjama, zatim kreiraju načine za dodatnu preciznu i neinvazivnu onkološku terapiju, a plazma je primenu našla i u kozmetici, stomatologiji i još mnogo toga.
Više ideja dobilo je sredstva Fonda za nauku za istraživanje i oživljavanje, koji su procenjeni kao veoma značajni u budućnosti. Institut za fiziku dobio je grant za čak 7 projekata, a iz Laboratorije za gasnu elektroniku Centra za neravnotežne procese i primenu plazme dolaze nam neki od dobitnika, naučni savetnici, dr Nevena Puač i dr Saša Dujko. Oni će nam iz prve ruke ispričati više o tome šta rade i zašto je to veoma važno za sve nas - sada, i u svetu koji nastaje.
Tu su i Priče o pesmama, noviteti sa svetske muzičke scene, numere koje su i dalje na vrhu top lista širom planete, informacije o saobraćaju i aktuelnim događajima. 

Emisiju vode Kruna i Ružica.

Обрати пажњу!  	Обрати пажњу!

Autor:
Београд 202

Знате ли за једну од омиљених мачијих игара? То је вијање црвене тачкице ласера као да је уклети непријатељ, а мачка решена да спаси свет од зле Црвене тачке. Наши проблеми су, некада, тек толико стварни. Тачније, често се бавимо бригама из погрешног угла. Ми представљамо важне изазове и пут до њиховог разрешења – обрати пажњу! [ детаљније ]

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке