Читај ми!

Napravite mirisne ružice od jabuka, savršen desert za tmurne jesenje dane

Poklanjamo vam recept za jednostavan, a dekorativan i ukusan desert koji podiže raspoloženje u hladnim jesenjim danima. 

Dok se živa u termometru spušta, ulice obavija magla, a sunca je sve manje, obradujte ukućane pravim jesenjim desertom, koji osvaja sva čula.

Ružice od jabuka i lisnatog testa su izvanrednog ukusa, njihova priprema obavija kuću toplim i slatkim mirisima jabuka, vanile i cimeta, a na stolu su pravi ukras koji podiže raspoloženje. Ukoliko uopšte uspete da im odolite i dozvolite da vam neko vreme krase kuću. 

Izuzetno su jednostavne i brze za pripremu.

Potrebne namirnice: 

  • pakovanje lisnatog testa
  • dve-tri lepe crvene jabuke 
  • dve kašike džema od kajsija
  • malo šećera i soka od limuna
  • cimet i vanila 

Jabuke (koje bi trebalo da budu što intenzivnije crvene boje, poput crvenog delišesa, da bi ružice lepše ispale) preseći na pola i očistiti semenke. Potom ih iseći na tanke listiće i preliti sa malo vode, tek da ogreznu, kojoj ste dodali malo šećera, limunovog soka i vanile.

Stavite ih da prokuvaju samo par minuta da listići omekšaju, ili ih ubacite u mikrotalasnu na dva minuta. Ocedite ih i ostavite da se prohlade. (Vodu ne bacajte, jer je vrlo ukusan sok od jabuke, prirodniji od većine koje kupujete u samoposlugama, koji su prepuni aditiva i zaslađivača.)

U međuvremenu sa par kapi vode razblažite džem od kajsija da se lakše razmazuje. Najbolje bi bilo ako imate pravi domaći pekmez. 

Razvaljajte testo što tanje, u obliku velikog pravougaonika.

Premažite ga džemom i pospite cimetom, pa izrežite na trake, otprilike pet centimetara širine. Što više traka imate, više će biti i ružica. 

Na svaku traku slažite listiće jabuka, do pola širine, da drugom polovinom mogu da se preklope i da ivica jabuka malo viri iz testa, poput latica ruže.

Pažljivo ih zamotajte u rolnu i oblikujte ružice, a potom ih složite u pleh obložen papirom za pečenje. Ako ste manje vični, koristite pleh sa modlama za mafine, pa njemu prilagodite veličinu ružica. 

Stavite u zagrejanu pećnicu i pecite na 200 stepeni dvadesetak minuta, dok ružice lepo ne porumene, ali ne pregore.

Po želji pospite prah šećerom ili cimetom i uživajte. 

уторак, 13. мај 2025.
6° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом