Читај ми!

Šapčanka za volanom teretnjaka ruši predrasude

Profesionalni vozač kamiona je deficitarno zanimanje u celoj Srbiji pa i u šabačkom kraju. Dvadesetšestogodišnja Marija Đurković iz Duvaništa jedna je od retkih devojaka kojoj je vožnja teretnih vozila posao i uživanje. „Najvažnija je ljubav, jer ako čovek ide srećan na posao, onda može da uradi apsolutno sve“, kaže Marija. 

Marija Đurković je odrasla na točkovima očevog kamiona. Već četiri godine, kabina teretnjaka joj je radno mesto. 

„Moj put je od malena već nekako bio jasan, imam položeno za profesionalne kategorije od svoje 22. godine, vozim kamione sa poluprikolicom i prikolicom, čak imam položeno i za autobus, tako da mogu da vozim sve sem aviona“, kaže Marija.

Radi u domaćem transportu i uglavnom prevozi komercijalnu ili paletnu robu, kao i rasuti teret – kamen, pesak, šljunak.

„Najvažnija je ljubav, jer ako čovek ide srećan na posao, onda može da uradi apsolutno sve“, rekla je Marija. 

Između ispita na fakultetu, Marija se odmara za volanom. Osim cilja, mnogo joj je važniji i lepši put do njega.

„Drugi budu poprilično iznenađeni, a nekada to budem i ja, s obzirom na to da dimenzije vučnog vozila sa poluprikolicom budu jako velike, imamo do 40 tona, sve zajedno i skoro 20 metara dužine. Smatram da se profesionalni vozači, bez obzira na to da li su muškarci ili žene, susreću sa različitim predrasudama u ovom poslu, i sa različitim izazovima, smatram da je ovaj posao jako bitan, jer da nema transporta, ne bi bilo ni privrede“, kaže Marija.

Ističe da joj je kao profesionalnom vozaču veoma bitna bezbednost i poziva sve da vode računa o brzini, upotrebi alkohola i telefona tokom vožnje.  

„Mi smo mnogo duži, nama je zaustavni put mnogo duži, treba nam više vremena, a bezbednost je jedan faktor koji je jako bitan, život nema cenu, život je samo jedan i treba ga ceniti“, rekla je Marija.

Posle svake vožnje Marija opere i pregleda kamion. Uz posao, upoznala je Srbiju, ali i mnoge dobre ljude. U svakom delu zemlje, ponosno kaže, ima s kim da popije kafu.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије