среда, 18.10.2023, 14:30 -> 17:32
Извор: ПР текст
Kvasac naš nasušni
Kvasac se može posmatrati kao mikroskopska fabrika koja može da se koristi za pravljenje širokog spektra proizvoda, od namirnica kao što su hleb i pivo do zdravstvenih suplemenata ili čak bio goriva.

Kako se kvasac koristi u kulinarstvu
Kvasac je najpoznatiji po upotrebi u kulinarstvu. Hleb napravljen od brašna, vode i soli se jede u celom svetu u različitim oblicima i formama. Ali za dobijanje laganog, vazdušastog hleba hrskave kore, još jedan sastojak je nezaobilazan, a to je kvasac.
Tokom fermentacije u pravljenju hleba, kvasac proizvodi ugljen-dioksid i modifikuje fizička svojstva testa kroz delovanje enzima. Kvasac prvo fermentiše šećer koji se direktno prerađuje i prirodno je prisutan u brašnu. Druga faza se odnosi na fermentaciju šećera u brašnu koja se zove maltoza.
Kvasac pretvara glukozu u ugljen-dioksid (što povećava zapreminu hleba i sredini daje strukturu saća) i alkohol (koji ispari tokom pečenja) Kvasac takođe proizvodi aromatična jedinjenja koja doprinose aromi i ukusu hleba. I na kraju, tokom pečenja, toplota aktivira fermentaciju, koja prestaje kada temperatura dostigne 50 ° Celzijusa.
Ne treba mešati kvasac i prašak za pecivo. Dok je kvasac živi prirodni organizam, prašak za pecivo je hemijski agens za dizanje testa. Za razliku od praška za pecivo i sode bikarbone, kvasac podiže testo kroz prirodni biološki proces koji dovodi do fermentacije.
Kako se kvasac koristi za zdravlje i ishranu
Kvasac se često koristi kao suplement u ishrani ljudi i povećava biološku vrednost hrane za kućne ljubimce. Bogat je vitaminima B i D2 i proteinima, a istraživači aktivno rade na unapređenju proizvodnje ovih korisnih hranljivih sastojaka iz kvasca.
Primena kvasca kao probiotika je još jedna oblast upotrebe. Pored toga što doprinosi dobrom balansu crevne flore, kvasac takođe reaguje sa određenim patogenima tako što zauzima prostor koji bi oni mogli da napadnu (efekat barijere). Isto tako, kvasac može da ima direktan uticaj na neke toksine koji imaju negativan efekat na zdravlje ljudi i životinja.
I na kraju, sve je više istraživanja o upotrebi kvasca u kozmetici, uključujući proizvode za kosu, nokte i kožu.
Kvasac u hrani i fermentisanim pićima
Kao i kvasac, ekstrakt kvasca je prirodni sastojak koji se često koristi u prehrambenoj industriji. Isto kao tradicionalni kvasac nudi visoku nutritivnu vrednost, ali nema istu svrhu. Kada se koristi u kulinarstvu, ekstrakt kvasca može da poboljša ukus jela, slično kao bilje ili začini. Ekstrakt kvasca je 100% prirodan i pogodan za vegetarijansku i vegansku ishranu. Zato se ne smatra aditivom. Ekstrakt kvasca može da poboljša ukus brojnih prehrambenih proizvoda (supa, sosova, supa u kocki, slanih grickalica, gotovih jela, kobasica itd). Njegov doprinos ukusu omogućava vegetarijancima i veganima da začine svoju hranu bez dodavanja sastojaka životinjskog porekla. Pored toga, takođe je pogodan za proizvode sa niskim procentom soli.
Kao što smo već naveli, kvasac je katalizator u procesu fermentacije. Mnogi napici kao što su pivo, vino, viski i druga alkoholna pića nastaju fermentacijom u kojoj se koristi kvasac. U odsustvu vazduha, ćelije kvasca pretvaraju šećere u ugljen-dioksid i alkohol. Ovaj proces se koristi za pravljenje svih vrsta fermentisanih pića.
Različiti sojevi kvasca koji se koriste u pravljenju ovih pića mogu da imaju veoma specifične osobine koje mogu da se prilagode određenim supstratima (voću, grožđu, žitaricama, repi, sladu itd). Svaki soj takođe može da poboljša ukus gotovog proizvoda.
Upotreba kvasca u biotehnologijama
Kvasac ima sposobnost da pretvori biljne šećere u gorivo. Ova čarolija se dešava tokom anaerobnog procesa (odsustva vazduha) fermentacije. Usled delovanja enzima u kvascu, šećeri (glukoza) u celulozi ili skrobu se pretvaraju u etanol.
Prva generacija bio goriva se dobija iz prirodnih poljoprivrednih useva i biljaka bogatih šećerom. Istraživači sada rade na inovacijama druge generacije bio goriva i iz drugih izvora, kao što je celuloza iz vlakana biljaka koje se ne uzgajaju za ljudsku ishranu. Ovo bi moglo da smanji zavisnost celog sveta od fosilnih goriva i podrži zeleniju i održiviju budućnost za sve.
Istraživači stalno pronalaze nove načine upotrebe ovog multifunkcionalnog organizma koji mogu da budu korisni ne samo za ljude već i za životinje, biljke i celu planetu. Iako veličina kvasca iznosi samo 3-4 mikrometara u proseku, njegov potencijal je mnogo veći od njegove veličine, kao i njegova primena.
#poweredbyyeast
Коментари