субота, 30.09.2023, 11:39 -> 12:01
Извор: РТС
Аутор: Светлана Панић Цонић
Opijajući miris pečenih paprika razleže se prestonicom ajvara
„Izađi mi na teglu“ je nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom. Ove godine organizovano je u pet vojvođanskih gradova i sedam mesta na jugu zemlje. Leskovac je prestonica ajvara pa tamo ovakvo takmičenje ima poseban šarm.
Opijajući miris pečenih paprika je vredno nasleđe u leskovačkom kraju. S jeseni zamiriše čitava kotlina, a poslednju deceniju i centar grada. Ovde je svako stigao sa receptom svojih baka i prabaka koji se brižljivo čuva.
„Mi sad našoj deci normalno šaljemo našu pozitivnu energiju da znaju kako se to radi. Naš recept ostaje u porodici, imamo neke svoje tajne sastojke i niko ih ne otkriva. Prvo i osnovno pravilo je dođite na pijacu i nađite najlepšu papriku, nađite kurtovku“, kaže Ljubinka Stanković, ekipa JP „Pijaca“ iz Leskovca.
Iskreno, iz srca Milena Ristić kaže da je recept svekrvin. Tajna jeste u leskovačkoj paprici i načinu pripreme, ali najvažniji začin ajvara u prestonici ovog delikatesa je ljubav.
„Znamo da je u Leskovcu najlepši ajvar. To je definitivno tako. Tajna našeg ajvara je tradicionalna – pravimo ga s puno ljubavi, tako je porodično“, otkriva Milena Ristić, učesnica takmičenja iz Leskovca.
Što je više godina, veća je i ekipa, onako po starinski poput mobe peku se paprike, ljušte, melju. To je i najteži deo posla, ali niko ga se ne odriče zarad potomaka i tradicije.
„Deca uglavnom kažu – Ne, nemojte, ima da se kupi – a jedva čekaju domaći ajvar“, naglašava Grozdana Mitić, predsednica Udruženja penzionera invalida rada Leskovca.
Rame uz rame bez ikakvog straha, mladost je ukstila varjače sa iskustvom. Hrabrost je na prvoj manifestaciji „Izađi mi na teglu“ krunisana pobedom.
„Mi to radimo tradicionalno. Svako radi iz svoje kuće, mi to skupimo i onda pokušamo da dobijemo nešto najbolje što možemo, da napravimo najbolji ajvar“, objašnjava Ognjen Cvetković, maturant Srednje škole „Svetozar Krstić Toza“ iz Vučja.
Leskovački ajvar je brend sa zaštićenim geografskim poreklom i međunarodnim sertifikatom. Majstori zato već čitavu deceniju dolaze na kraju.
„Svake godine obilazimo mnogo gradova, sve je krenulo tako što „Ja mislim da moja kuća pravi najbolji ajvar“, onda i druga neka kuća isto to misli, i treća pa smo odlučili: hajde da vidimo koja to kuća pravi najbolji ajvar. Leskovac je još u prvoj godini odneo titulu najboljeg u zemlji“, priča Saša Stamenković, autor projekta „Izađi mi na teglu“.
Pre finala na Adi Ciganliji ostalo je još takmičenje u Beogradu. Leskovčani, što u šali što u zbilji, tvrde da je pobednik unapred poznat.
Коментари