Ukida li „kultura poništavanja“ kritičko mišljenje

Istorija je bila surova prema čovečanstvu. Pravi korak u napredovanju bio bi da prepoznamo šta je bilo loše, kako to ne bismo ponavljali. U suprotnom, pitanje je vremena kada će i književna dela i humor biti otkazani. Da li je onlajn sramoćenje novi vid bojkota ili disciplinovanja?

Kensel kultura ili kultura otkazivanja, najzastupljenija je na društvenim mrežama, gde se pojedincu ili organizaciji uskrati podrška jer su izjavili ili učinili nešto što se smatra uvredljivim ili neprihvatljivim.

Kako ne bi bili prozvani mnogi biraju da ne zauzimaju stav i da nemaju nikakvo mišljenje.

Psiholog Radmila Vulić Bojović kaže da toga ima i kod nas, u našoj kulturi jer smo i mi deo sveta.

To je štetno po društvo u celini. Mi ne možemo kao zajednica, kao društvo, kao ljudski rod da napredujemo ukoliko nema komunikacije, ako nema razmene, ako kroz komunikaciju ne kreiramo kontekst u kome možemo da napredujemo“, istakla je Vulić Bojović.

„Na kraju imamo neke koji su oni koji profitiraju od svega toga.Tako što proizvode društveni proces koji se nameće veoma agresivno. Koji se razvija na fonu tabua i društvenih normi“, objašnjava prof. dr Jovan Babić, filozof.

Na udaru kensel kulture su i originalna književna i filmska dela, čija se nova izdanja prekrajaju izbacivanjem potencijalno neprikladnog jezika, poput dela književnice Agate Kristi ili lika Džemjsa Bonda.

Može li se otkazati istorija?

Da li bi autori koji su stvarali pre 50 do 100 godina danas zbog političke nekorektnosti seli na optuženičku klupu?

Čemu vodi prekrajanje jezika iz prošlosti i da li se može kenselovati, odnosno, otkazati istorija? Zašto, ko i zbog čega to radi?

„U suštini, niko se ne štiti. Štiti se neki interes koji je vrlo duboko zapleten u ideji da je svet jedan i da smo svi mi jedno iako je svako od nas poseban, ali ta posebnost se onda tretira kao izvor opasnosti i rizika. U krajnjem, štiti se onaj koji ima interes da sprovede tu novu ideologiju“, istakao je profesor Babić.

Kensel kultura ne vodi do kritičkog mišljenja

Radmila Vulić Bojović ističe da se mi razvijamo kroz promenu, a u promenu ulazimo tako što razmatramo drugačije perspektive.

„Ako smo mi svi istog mišljenja koje samo horski ponavljamo nismo društvo. Mi smo onda grupa koja nema svoja svojstva“, navodi Vulić Bojović.

Borba protiv uvredljivog govora i neprimerenog ponašanja jačih ili jedna slika psihologije mase, kensel kultura navodi svet na prilagođavanje umesto na kritički pristup prema umetničkim delima, ali i mišljenjima ljudi, ukazuju stručnjaci.

Navode da onlajn sramoćenje kensel kulturom uvodi jednoumlje, koje otkazuje i slobodu govora i mišljenja. Ipak, zbog reči, koje su ponekad teške, savetuju, da ne činimo drugima ono što ne bismo voleli da neko čini nama.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво