Читај ми!

Australija, izgubljena mala radioaktivna kapsula, u toku potraga

U Zapadnoj Australiji je u toku intenzivna potraga za sićušnom kapsulom sa radioaktivnom supstancom koja je nestala sredinom januara.

Kućište kapsule sadrži malu količinu radioaktivnog cezijuma-137, koji može izazvati ozbiljne poremećaje u organizmu i bolesti, ako se dodirne. Izgubljena je između grada Njumena i grada Perta sredinom januara – i javnost je upozorena da se drži dalje od predmeta – ako ga uoči.

Kapsula je bila u kamionu između rudnika severno od Njumena u regionu Pilbara i severoistočnih delova Perta između 10. i 16. januara, kada je i izgubljena.

Cezijum-137 je supstanca koja se obično koristi u rudarskim operacijama.

Ministarstvo za vanredne situacije (DFES) saopštilo je da se kapsula ne može smatrati oružjem, ali da može izazvati opekotine od zračenja i izazvati druge dugoročne rizike poput raka.

Objekat emituje „razumnu” količinu radijacije, rekao je dr Endrju Robertson, zdravstveni službenik i predsedavajući Radiološkog saveta.

„Naša briga je da sprečimo da kapsulu neko ne pokupi, ne znajući šta je. Možda ljudi mogu da pomisle da je to nešto interesantno i da ga zadrže, ili ga drže u svojoj sobi, drže u automobilu ili ga daju nekome”, obrazložio je brige Robertson.

Nadležno ministarstvo je objavilo ilustraciju objekta, dimenzija šest milimetara sa osam milimetara.

Lokacije na kojima je transport kapsule počeo i završio su pretražene i u toku su napori da se utvrdi tačna ruta kretanja, ali i zaustavljanja da bi se suzilo polje pretrage.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво