Читај ми!

Slepi čitaju boje čulom mirisa

Umetnička dela koja njihovi autori nikada nisu videli nastaju u radionici Suheila Bakaina, slikara iz Jordana, koji slepima pomaže u slikanju tako što bojama dodaje karakteristične mirise. Sa posebnim umetnicima Beograđani će se upoznati ovih dana na radionicama i humanitarnom događaju.

Gost Jutarnjeg programa, Suheil Bakain veruje da je rad sa decom nešto najvažnije u životu.

„Kada sam ja bio dete sanjao sam da postanem umetnik, ali nažalost moja porodica to nije mogla da priušti i tako sam celog života razmišljao kako mogu da postanem umetnik i kako da stvorim novi vid slikarstva“, navodi Bakain.

Zato je od 2009. godine počeo da obilazi muzeje po Jordanu i da posećuje manja mesta i zabačena sela u kojima je držao časove likovnom đacima koji to nisu imali u svojim školama.

„Tada sam počeo da razmišljam šta bi bilo kada bih bio slep, kako bih onda slikao. Kada sam otišao na Kraljevsku akademiju za slepe iznenadio sam i ja njih i oni mene, jer nisam očekivao da ću upoznati sedmogodišnju devojčicu koja želi da slika i želela je da slika pre nego što je izgubila vid. To me je iznenadilo, ali sam joj obećao da će biti umetnica i da ćemo pokušati nešto da smislimo za nju. Održano je nekoliko izložbi i shvatili smo da slepi mogu da čitaju boje pomoću mirisa“, objašnjava gost Jutarnjeg programa.

Zelena boja, na primer, miriše na nanu, braon boja miriše na čokoladu ili cimet, crvena na jagodu, žuta na limun, narandžasta na narandžu i deca tako mogu da razaznaju boje i da ih mešaju. Miris pokreće sva druga čula i pokreće maštu i deca tako počinju da povezuju boje i mirise i da slikaju.

Miroslav Radaković je autor knjige Miris boja, inače je turistički radnik i puno putuje po svetu, a piše iz hobija. O Suheilu je saznao gledajući program jordanske televizije i to je ostavilo tako snažan utisak na njega da ga je iste večeri pozvao.

„Otišao sam u Jordan, video sam kako to funkcioniše, bio sam tamo sa tom decom i prosto sam odlučio da ga dovedem u Beograd. Prošle godine sam kontaktirao prijatelja koji organizuje konferenciju ASTEK – Asistetivne tehnologije i pomoć hendikepiranoj deci. Bakain je bio gost i uradio prvu radionicu sa decom iz Srbije u školi Veljko Ramadanović, i bio mi je gost na mojoj promociji knjige“, navodi Radaković.

Ove godine su odlučili da sve to podignu na nešto viši nivo, tako da će biti upriličen koncert u hotelu „Kraun plaza“ na kome će biti prikupljena sredstva za više od pedesetoro dece koja su na socijalnoj pomoći, kao i da se kupe radovi dece koja su prošla kroz radionicu Suheila Bakaina.

петак, 09. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено